Sekkingstad om tiden i fangenskapet: Vi ble utsatt for bevisst feilinformasjon

Gardermoen (Aftenposten): Jeg tenker lyst, alt er blitt godt. Hva jeg vil gjøre fremover vet jeg ikke ennå, sier Kjartan Sekkingstad etter at han landet på Gardermoen fredag.

  • Per Kristian Aale

Nordmannen har sittet i fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene i et år. De to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, ble bortført sammen med ham.

Fredag ankom Sekkingstad Gardermoen der han møtte norske journalister. Sekkingstad forteller med lav, monoton stemme om livet i fangenskap og det han beskriver som «et år i terror». Han er tydelig preget av det siste året. Øynene er rødsprengte, han er blitt svært mager.

– Vi var halvannet døgn i hver leir. Noen ganger flyttet vi videre om natten, andre ganger om dagen.

Lite mat

Han forteller at kostholdet hovedsakelig besto av kokt ris med soyasaus. Noen ganger fikk de saltet, tørket fisk, av og til nudler.

– Vi fikk nok vann, men ikke nok mat, sier Sekkingstad.

Fangene fikk en liten presenning som de sov på. Hvis det regnet, fungerte den som telt. De var lenket sammen med håndjern.

– Dere kan jo tenke dere hvis en skal på toalett om natten. Da må alle følge med. Vi ble veldig sammenspleiset, vi ble gode kamerater som passet på hverandre.

Trodde de skulle dø

Sekkingstad forteller at det så dystert ut en periode før presidentvalget på Filipinene.

– Da var det lite håp om at vi skulle komme ut i live.

– Måten vi overlevde på, var å sette pris på små gleder i livet: kanskje får vi litt mer ris i dag, kanskje en liten kjeks. Det var små ting for å holde motet oppe.

Løslatt lørdag forrige uke

Nordmannen ble løslatt for en uke siden. Han beskriver en forferdelig tid i fangenskap med trusler om halshogging, utsulting og fysisk og psykisk terror.

– Jeg vil takke alle som jobbet intenst for at denne løslatelsen ble mulig og at jeg i dag er fri og kan begynne på nytt igjen.

– Samtidig vil jeg minnes de to kameratene som ikke kom ut i live. Jeg sender varme tanker til familiene deres, sørger sammen med dem.

De to canadierne som satt i fangenskap sammen med Sekkingstad, ble halshugget tidligere i år.

Kidnapperne sa hele tiden at de hadde satt tidsfrister i forhandlingene og at et av gislene ville bli drept hvis fristen ikke ble overholdt.

– Vi visste ikke hvem som skulle bli avlivet, men vi visste at det ville bli en av oss. Det var en hjelpeløs følelse.

Lurte dem hele tiden

Sekkingstad og de andre fangene ble bevisst feilinformert. Kidnapperne sa at de skulle slippe fri til jul. De pakket sekkene og gikk en hel dag.

– Men vi slapp ikke fri, det var bare tøys.

En annen gang klatret de opp på et fjell der de ble fortalt at et helikopter skulle komme og hente dem for å frakte dem hjem. Igjen var det feil.

Snakket lite med kidnapperne

Sekkingstad forteller at det var få av kidnapperne som snakket engelsk.

– De snakket en lokal dialekt som jeg ikke forsto. I begynnelsen forsøkte vi å kommunisere med dem, men etter hvert forsto at det ikke hadde noen hensikt.

Sekkingstad ba om forståelse for at han nå trenger ro.

– Ting skal få senke seg, jeg trenger tid for å legge dette bak meg.

Tidkrevende prosess

Arbeidet med å få Sekkingstad frigitt har pågått i lang tid, men gjennombruddet kom først lørdag forrige uke. Da overleverte gisseltakerne nordmannen til separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF). Nordmannen ble deretter overlevert til filippinske myndigheter.

Trusler om halshugging

Norges ambassadør på Filippinene, Erik Førner, beskriver det siste året som en berg-og-dal-bane, spesielt på grunn av truslene om at Sekkingstad var nestemann til å bli likvidert. Hans to canadiske medgisler John Ridsdel og Robert Hall ble halshogd i henholdsvis april og juni i år.

– På et tidspunkt hadde man iverksatt en militær redningsoperasjon fordi man følte seg helt sikre på at det ville finne sted en halshogging ganske snart. Dessverre klarte man da ikke å gjennomføre redningen og halshoggingen fant sted. Det viser hvor skjørt dette har vært, sier Førner ifølge NTB.