Norge

- Bakmenn bruker etniske nordmenn for å smugle khat

Tollerne ser en ny tendens der etniske nordmenn deltar i smuglingen av khat inn til Norge.

Årets hittil største khatbeslag på Gardermoen var på 56 kilo, fordelt på tre stappfulle kofferter. Det blir likevel for småtteri å regne mot noen av beslagene som kommer bilveien.
  • Mats Bleikelia
  • Per Christian Selmer-Anderssen
    Teateranmelder

Torsdag kom halvårsstatistikken fra Tolldirektoratet, som viser en markant økning i antall narkotikabeslag.

Khat er blant stoffene som øker mest: 6520 kilo hittil i år tilsvarer en oppgang på 77 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. På grenseovergangene ser man dessuten en ny tendens:

— Tidligere var det somaliske menn som smuglet khat, og de var i miljøet der stoffet ble brukt. Nå har bakmennene begynt å bruke norske, svenske og danske kurerer for å kjøre stoffet over grensen, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollkontor.

- Rekrutterer ustraffede

  1. mai gjorde tollkontoret norgeshistoriens største khatbeslag. Det var på 383 kilo.

- Hvor mye tjener man på å smugle khat?

— Det kommer an på volumet, men vi har hørt at unggutter er blitt tilbudt 10.000–15.000 kroner for å kjøre khat over grensen, sier Fredriksen.

Ofte er det personer som trenger penger raskt som blir kurerer. Likevel: De er sjelden straffet fra før.

— De som rekrutterer kurerer forsøker å finne folk som er ustraffet. De tror at det gjør det vanskeligere å ta dem, sier Fredriksen.

Så langt i år har Svinesund tollkontor beslaglagt 2500 kilo khat fordelt på 38 beslag. På samme tid i fjor, hadde de tatt 35 beslag på tilsammen 2000 kilo.

Khat har en sentralstimulerende og amfetaminlignende virkning, og har vært forbudt i Norge siden 1989. Den narkotiske planten er ferskvare, og må være brukeren i hende innen 72 timer. Som regel selges khat i bunter på mellom 200 og 400 gram, for en kilopris på rundt 1500 kroner.

- Har sett tendensen

Ved Ørje tollstasjon er ikke khatsmugling like vanlig som ved Svinesund, men problematikken med etnisk norske smuglere er kjent også der. Senest i mars stoppet tollerne på Ørje en etnisk nordmann med 180 kilo khat i bilen.

— Vi har sett tendensen. Før var det stort sett det miljøet som tygger khat, som også smuglet det. Men det er ikke tvil om at dette har snudd noe, sier kontorsjef Gro Lene Gundelsby.

Kontorsjef Audun Rønningen ved Sandefjord tollkontor har til gode å stoppe etniske nordmenn, men har sett flere utypiske khat-smuglere.

— Vi har oppdaget at det har vært europeere som er blitt hyret inn som kurerer. Khat er jo nesten utelukkende forbundet med østafrikanske miljøer, så det vekker mindre oppmerksomhet når det kommer en helt vanlig europeer i en helt vanlig bil og fremstår som turist, for eksempel. Fergetrafikken er stor også her i Larvik, så man forsvinner fortere i mengden.

Sandefjordkontoret har både ansvar for Torp lufthavn og fergetrafikken i Larvik, og de siste årene har mye av khatsmuglingen flyttet seg fra nettopp fly til ferge.

— Tidligere var det veldig mange beslag på 20 kilo hver med fly fra London. Vi har ikke så mange av dem lenger. Noen, men betydelig mindre, sier Rønningen.

Ikke på Gardermoen

På Oslo lufthavn Gardermoen har man så langt ikke registrert etnisk norsk kurérvirksomhet, men for få uker siden ble en nederlansk far stoppet med store mengder khat i både sin egen og døtrenes bagasje.

Stort sett all khat som beslaglegges på Gardermoen kommer på fly fra Storbritannia, hvor khat inntil nå har vært lovlig.

— Brorparten av det vi tar kommer på flighter fra Storbritannia med kurerer med tilknytning til Storbritannia, sier kontorsjef Tor Gjermund Fredriksen ved Gardermoen tollkontor.

Det blir det kanskje slutt på nå.

Onsdag besluttet den britiske innenriksministeren Theresa May at khat skulle forbys, for å unngå at Storbritannia forblir «et regionalt knutepunkt for khatsmugling». May trosset dermed sine egne eksperter og rådgivere, som mente et forbud ville være lite hensiktsmessig, ifølge The Guardian.

Les også

  1. Pappa brukte barna som narkokurerer

  2. Bare Oslo har khat i kloakken

  3. Rekordmange khat-beslag på Torp