Sn@rt på vei ut?

Spamproblemet eksploderer og unge foretrekker å chatte eller kommunisere med mobiltelefon. E-posten ser dystre tider i møte.

Det var en revolusjon da e-posten slo igjennom for fullt på 90-tallet og feide telefaksen nesten helt av banen. I dag kan mange av oss ikke tenke seg en dag uten tilgang til e-postkassen. Men nå trues e-postens posisjon som den ledende kommunikasjonsformen.Ifølge en ny studie fra IT-analyseselskapet IDC vil problemet med søppel-e-post, såkalt spam, øke kraftig fremover. I år forventer IDC at det blir sendt like mye spam som det blir sendt e-poster fra person til person.

Du har spam.

— Spamproblemet vokser mye raskere enn forventet, ikke minst fordi såkalte bilde-spam sniker seg lettere rundt spamfiltre, sier direktør Mark Levitt i IDC i en pressemelding. Administrasjon av all spammen blir en stadig vanskeligere oppgave, og irritasjonen blant brukerne øker. Dette baner ifølge IDC veien for nye kommunikasjonsformer som Internett-telefoni, mobiltjenester som SMS og chatting via MSN Messenger. Dette er dessuten kommunikasjonsformer som ungdommen forlengst har adoptert, mener analyseskapet.Ole Petter Nyhaug, leder for trendanalyse i Synovate MMI, ser den samme tendensen.

For tregt.

— Ungdom synes e-post er for tregt, og bruker det bare til å kommunisere med foreldre og fotballtrenere, sier Nyhaug til Aftenposten.Synovate MMI gjennomfører månedlige målinger blant unge hvor de blir bedt om å rangere ulike kommunikasjonsformer. Den viser klart og tydelig at det er chatting via MSN og mobiltelefonen som foretrekkes. Ifølge Nyhaug er det et skille mellom de som er under 20 år og de mellom 20-29 år.- De mellom 20 og 29 år foretrekker å snakke i mobiltelefonen. De under 20 år vil aller helst kommunisere via MSN. Begge gruppene oppgir imidlertid e-post som den desidert minst foretrukne kommunikasjonsformen, sier Nyhaug.Han peker på at også stadig flere voksne over 30 år har begynt å bruke MSN, ikke minst foreldre som har funnet ut at chatting er den beste måten å kommunisere med sine barn på.- Ja, jeg har hørt om tilfeller hvor foreldre han sendt en MSN-melding om at middagen er ferdig til barnet som sitter på rommet sitt et annet sted i huset.

Fortsatt hot på jobb.

Han tror imidlertid ikke at e-posten vil forsvinne helt.- E-post vil nok fortsatt bli brukt i mer formelle sammenhenger på jobb og hvor det umiddelbare ikke betyr så mye, sier Nyhaug. Også IDC konkluderer at e-post fortsatt er den viktigste kommunikasjonskanalen i forretningslivet.