Eva Kristin Hansen har brukt Stortingets privatsjåfører mer enn alle andre i presidentskapet til sammen

Ap-politikeren har brukt Stortingets biltjeneste over 700 ganger. De fleste turene var mellom Stortinget og huset hennes i Ski.

En sort Audi A6 Limousine brukes til å kjøre presidentskapets medlemmer på offisielle oppdrag. Her er den ene tjenestebilen avbildet i 2014.

Eva Kristin Hansen (Ap) fikk plass i Stortingets presidentskap høsten 2017. De neste fire årene satt hun som første visepresident.

De som er i presidentskapet, har høyere lønn og flere goder enn en vanlig stortingsrepresentant. Det inkluderer tilgang til Stortingets limousiner.

To privatsjåfører står klare for presidentskapet, og disse har de siste årene disponert en liten bilpark bestående av sorte Audier og Mercedeser.

Bilene er utstyrt som utrykningskjøretøyer og har blålys. De kan brukes i offisielle sammenhenger, for eksempel når presidentskapet skal delta på ulike markeringer.

I forrige stortingsperiode kjørte presidentskapets medlemmer 1176 ganger med privatsjåfør. Eva Kristin Hansen sto for 714 av turene.

Det viser tall Stortingets administrasjon har hentet ut på spørsmål fra Aftenposten.

Det betyr at Hansen har vært passasjer 6 av 10 ganger Stortingets biler har vært i bruk for presidentskapet.

– Jeg legger til grunn at Stortinget har anvendt bil når reglementet sier det, skriver Hansens advokat John Christian Elden i en e-post.

Eva Kristin Hansen ble ny stortingspresident i høst, men gikk av etter fem uker.

591 ganger mellom Stortinget og Ski

Aftenposten har bedt om innsyn i kjøreloggene til de svarte bilene. Det vil ikke administrasjonen gi ut. Direktør Marianne Andreassen viser til at det skyldes hensynet til politikernes sikkerhet.

– Tilgang til detaljert informasjon om bruk av biltjenesten kan gi uvedkommende kunnskap om sikkerhetstiltakene og rutinene knyttet til biltjenesten og deres brukere, skriver hun i et brev til Aftenposten.

Men de har laget en oversikt over hvor mange turer hvert av medlemmene i presidentskapet hadde fra 2017 til 2021.

Oversikten viser at Hansen hadde flere enn alle de andre til sammen.

Aftenposten har spurt administrasjonen hvor mange av turene som var offisielle oppdrag. Det kan de ikke svare på, men de har gitt en oversikt over antall turer mellom Stortinget og Hansens hjem.

Les hele saken med abonnement