Norge

Stanser byggearbeidet

De polske arbeiderne jobbet helt usikret på tak og stillaser. Nå kan Arbeidstilsynet også stoppe byggeplasser som ikke gir arbeiderne rett lønn.

  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

— Her var nok lønnsforholdene i orden, men det var store svikt i sikkerheten. Det var blant annet manglende sikring mot fall. Og det var feller over alt, sier seniorinspektørene Per Granerød og Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet.

Usikret.

Torsdag stoppet de arbeidet ved et kommunalt boligkompleks i Oslo fordi de mente det utgjorde en "umiddelbar fare for helsefare". - De polske arbeiderne gikk på taket uten sikring, forteller inspektørene. Tidligere på dagen fortalte litauiske bygningsarbeidere på en byggeplass at de fikk 60 kroner timen - altså rundt halvparten av det de har krav på. Nå kan Arbeidstilsynet slå hardere ned på luselønn. Fra og med i går fikk nemlig Arbeidstilsynet rett til å stanse bedrifter som ikke gir arbeidsinnvandrerne den lønnen og de arbeidsvilkårene de har krav på i Norge, på samme måte som de hittil har gjort mot brudd på arbeidsmiljøloven. Hvis ikke arbeidsgiveren kan dokumentere riktig lønn, kan arbeidet bli stanset.

Legger seg flat.

Hans Eivind Krabset i bygg- og eiendomsselskapet Opak er prosjektleder på boligbygget som ble stanset i går på grunn av manglende sikring. - Det har skjedd klare brudd på forskriften, og vi har alt satt i gang en plan for å bedre forholdene slik at byggeplassen blir trygg. Dette er veldig beklagelig. Vi legger oss flate, sier Krabset.

Les også

Blir firma, risikerer luselønn

Arbeidstilsynet stoppet dette byggeprosjektet da de så hvordan arbeiderne var sikret. Det var feller overalt, sier seniorinspektørene Per Granerød (t.v.) og Stein Bjørndal.