Norge

Politimannen Eirik Jensen tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet

Eirik Jensen og narkosmugleren Gjermund Cappelen skal stå tiltalt sammen i rettssaken i Oslo tingrett i august.

  • Andreas Slettholm
    Kommentator

I dag fikk politimannen Eirik Jensen beskjed om at han er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Det hadde lenge gått rykter som mer enn antydet hva avgjørelsen ville bli, men Jensen kunne ikke være sikker på noe før assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe, hadde vært på Eldens kontor for å levere avgjørelsen som er tatt etter Riksadvokatens ordre.

— Han er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet, bekrefter advokat Arild Holden.

Anklages for 14 tonn hasj

Spesialenheten har trukket frem flere tekstmeldinger som Jensen skal ha skrevet til Cappelen, og som ifølge tiltalen er varsler om at «kysten er klar».

«Kontroll her», «stille», «solskinn», «feriemodus over hele linja», «kontoret er tynt bemannet» og «det er meldt knallvær» er formuleringer Jensen har brukt, ifølge tiltalen.

— Eirik Jensen nekter straffskyld. Det er klare svakheter i tiltalen. Om Cappelens forklaring ikke holder, velter sakene. Eirik Jensen har vært utsatt for en seigpining, sier Holden.

I tiltalen anklages Eirik Jensen for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner i forbindelse med medvirkning til hasjsmuglingen.

Totalt skal Jensen ha medvirket til innførsel av rundt 14 tonn hasj. Dette er fordelt på rundt femti partier i perioden fra 2004 til 2013.

Siktet i to år

Det er gått nesten to år siden politilederen Eirik Jensen ble fengslet og siktet for grov korrupsjon. Etter det Aftenposten har fått opplyst, har politimannen tidligere sagt at han ville være fornøyd med en tiltalebeslutning, fordi han da endelig kan få anledning til å forklare seg om alt han er anklaget for.

Rettssaken skal starte 22. august, og er berammet til å vare i 16 uker.

Etter Spesialenhetens svært omfattende etterforskning har Riksadvokaten nå vurdert at bevisene mot politimannen holder, og har beordret at han skal bli tiltalt for grov narkotikaforbrytelse og grov korrupsjon.

Ifølge tiltalen har han og hans kompanjong — den domfelte narkotikaforbryteren Gjermund Cappelen - innført enorme mengder hasj gjennom en årrekke.

- Fikk 500 kr pr. kilo

Både Cappelen og

Les også

hans heleritiltalte sønn

har i avhørt forklart at Jensen fikk 500 kroner for hver kilo hasj de klarte å smugle inn i landet.

Jensen rolle skal ligge i å sørge for at myndighetene ikke var til stede når hasjinnførslene fant sted.

Jensen har nektet enhver befatning med narkotikavirksomheten, og hevder Cappelen kun har vært hans informant. Cappelen har på sin side erkjent alt — og mener selv at innførslene har foregått over 20 år, og at det til sammen er snakk om 25-30 tonn hasj fordelt på rundt 100 partier.

I avhør har han forklart seg detaljert om de ulike innførslene, og om kontakten med politimannen Jensen rundt disse. Foruten Cappelens forklaring, er de viktigste bevisene i saken mot Jensen:

Tekstmeldingene

Det aller viktigste tekniske beviset i saken er de rundt 1500 tekstmeldingene mellom Cappelen og Jensen fra 2007 og frem til nettverket ble avslørt i slutten av 2013. I tillegg har Spesialenheten sikret en del e-poster mellom de to.

- Eirik Jensen nekter straffskyld. Det er klare svakheter i tiltalen, sier advokat Arild Holden, Jensens forsvarer. Foto: Per Annar Holm

Flertallet av tekstmeldingene er fra Jensen, og er skrevet med det Spesialenheten mener er et kodespråk om hasjleveranser. Kodeord som «anbud» for bestillinger, «bensin» for hasj, «grøfta» for mislykket leveranse, «snekkerlaget» for leverandører og «værmelding» for muligheten for innførsel, skal være blant ordene som brukes i kommunikasjonen mellom de to.

Les og se Aftenpostens intervju med

Les også

Eirik Jensen: Ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell

Baderomsoppusing

En omfattende baderomsoppussing i Jensens hus i 2005-2006 er svært sentralt for Spesialenheten når det gjelder å bevise at Jensen har mottatt ytelser fra Cappelen. Oppussingen er verdsatt til 292.000 kroner, men det eneste som eksisterer av papirer om betaling er en kvittering på 32.000 kroner signert av «Frank Olsen». Spesialenheten har sikret seg skriftprøver av Cappelen, som langt på vei konkluderer med at det i realiteten er hans underskrift.

Jensen har selv forklart at han

Les også

prøvde å betale en håndverker 120.000 kroner for arbeider på badet, men at han ikke fikk tak

i håndverkeren da oppgjøret skulle tas. Han har overfor Aftenposten sagt at Cappelen «overhodet ikke» var med på oppussingen av badet.

Kontanter

Jensen fikk kontanter fra Cappelen to ganger bare i desember 2013, på til sammen rundt 30.000 kroner. På dette tidspunktet spanet politiet på Cappelen. Mens Cappelen har forklart at dette var betaling for hans rolle i hasjnettverket, har Jensen forklart at dette var tilbakebetaling av lån hasjbaronen trengte for å betale en verkstedsregning.

Hjemme hos Jensen ble det også funnet over 30.000 kroner i kontanter bak en vegg. Jensen har forklart at det var penger han trengte i nødstilfelle, i tilfelle han måtte evakuere for eksempel ved trusler fra det kriminelle miljøet.

Store innskudd

Fra 2009-2013 har Jensen satt inn over 300.000 kroner i kontanter på egen konto, ved flere anledninger også flere mindre innskudd hver dag. Spesialenheten fester ikke lit til Jensens forklaringer om at dette er relatert til hans hobby med kjøp og salg av gamle biler og motorsykler. Jensen har eid over 30 motorsykler og biler siden starten av 1990-tallet.

Analyse av privat forbruk

Etterforskerne har gjennomført en undersøkelse der de sammenligner Jensens forbruk med hans legale inntekter. Etter det Aftenposten erfarer mener etterforskerne at Jensen har hatt et forbruk på over én million kroner som ikke harmonerer med inntekter som kan gjøres rede for på noen lovlig måte.

I høst ble resten av Cappelen-nettverket dømt. Under rettssaken forklarte hovedmannen:

Les også

Slik var Cappelens lukrative hasj-kjede

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken