- Ikke la barna spise det hver dag

Mange betrakter slikt knekkebrød som ekstra sunt. Men dette «havsalte» knekkebrødet er så salt at ernæringsekspert advarer barn mot å spise det hver dag.

OPT_BN3O7298_doc6oazpi5k51fwojvelck-E6M52ZilEQ.jpg

Ernæringsekspert Cathrine Borchsenius er blant dem som anbefaler folk å spise grovt knekkebrød. Ikke minst mener hun folk som er opptatt av vekten, kan gjøre lurt i å bytte ut en brødskive med et fiberholdig knekkebrød.

Likevel finnes det unntak. Når Aftenposten ber henne kommentere Coops knekkebrød med havsalt, gjør hun noe hun vanligvis ikke gjør. Hun advarer folk mot å spise dette knekkebrødet hver dag, ikke minst på grunn av saltinnholdet.

Lurer du også på om gourmetsalt bare er dyrt og lekkert, eller om det er sunnere enn annet salt?

Det saltrike produktet markedsføres som knekkebrød med «gresskar, urter og havsalt».

Ikke alt «hjemmebakt» er like sunt

Det reklameres med at Coops knekkebrød inneholder havsalt. Men at andelen er dobbelt så stor som det man finner i potetgull og Ritz-kjeks, er det ikke så lett å forestille seg.

– Så lenge det står i navnet at knekkebrødene inneholder salt, så bør folk skjønne at disse er saltere enn andre typer. Men når det er sagt, så tror jeg at veldig mange tror at knekkebrød som ser hjemmebakte ut, som er blitt veldig trendy nå, alltid er sunnere enn vanlige knekkebrød. Noen inneholder til og med mindre fiber og mer salt enn de mer tradisjonelle knekkebrødene, sier Cathrine Borchsenius som er klinisk ernæringsfysiolog og gründer av og Sunn & Sprek.

Bør velge annet knekkebrød til hverdags

Knekkebrødet inneholder 2,9 gram salt pr. 100 gram knekkebrød. Det er dobbelt så mye som det ofte er i salt potetgull.

Coops sprø knekkebrød med gresskar urter og havsalt inneholder 2,9 gram salt pr. 100 gram knekkebrød. Sigdal bakeri lager noe lignende: Helsprøtt knekkebrød med urter & havsalt. Også det er forholdsvis saltrikt – men har en litt lavere saltprosent: To gram pr. 100 gram.

  • Les også: Det er mer salt i søte kjeks enn i flere typer potetgull
    – Jeg tenker at salte knekkebrød som Coop og Sigdal ikke er noe man bør spise hver dag, og i hvert fall bør man ikke la barna spise det hver dag ettersom barn har et lavere behov og lavere toleranse for salt, sier Borchsenius til Aftenposten.

Brødmåltid en stor saltkilde

Myndighetene og matvarebransjen samarbeider for tiden for å få ned saltinnholdet i mat. Brød og bl.a. kjøttpålegg regnes som store saltkilder. Også enkelte typer ost inneholder mye salt. Fordi brød både inneholder forholdsvis mye salt, og er noe vi spiser hver dag, er det allerede gjort en del for å få ned saltinnholdet i «vårt daglige brød».

– Noen av knekkebrødprodusentene kunne med fordel også brukt mindre salt, påpeker, ernæringsfysiologen, som har plassert Coops knekkebrød nederst i en rangering av denne typen knekkebrød når de er vurdert etter ernæringsmessige kriterier.

Les også denne knekkebrødtesten av vanlige knekkebrød:

Les også

To av disse får toppkarakter

Vanligvis inneholder de trendy knekkebrødene med mye frø rundt 1 gram salt pr. 100 gram. Men havsalt er også trendy – og når disse to trendene møtes, risikerer man å ende opp med knekkebrødtyper med helt andre saltverdier enn det myndighetene oppfordrer til.

Mer salt også pr. skive

Legger man salt kjøttpålegg eller saltholdig smøreost på toppen av en skive med Coops knekkebrød, risikerer man å få en seg en forholdsvis stor andel av anbefalt daglig dose med salt, som er 5 gram – eller i underkant av en teskje med vanlig bordsalt. Barn tåler mindre salt enn voksne. For et lite barn ansees en teskje inntatt på en gang som en giftig dose.

Lurer du på hva som er giftig dose for voksne, og hvorfor mye salt øker blodtrykket, finner du mer helserelatert informasjon om salt i denne artikkelen:

Les også

Vet du egentlig hvor mange teskjeer med salt myndighetene anbefaler deg å spise pr. dag?

En skive Coops knekkebrød veier 23 gram. En vanlig brødskive kan fort veie 40 gram. Men selv om man erstatter en brødskive med ett lite knekkebrød fra Coops – i et én til én forhold, vil man med det nevnte knekkebrødet få i seg en god del mer salt pr. skive. Det viser utregninger Aftenposten har foretatt. Regnestykket er da basert på brød med 1,1 gram salt pr. 100 gram. Saltinnholdet i brød kan som helsemyndighetene har sjekket ut og gjengitt verdiene for i matvaretabellen. no varierer fra 0,3 til 1,3 gram pr. 100 gram.

Borchsenius minner om at dersom man baker knekkebrød med mye frø selv, kan man droppe alt salt uten at det går utover smaken. Her er en oppskrift hun selv anbefaler: Sunne knekkebrød

Antyder at de tar tak umiddelbart

Coop, som produserer det svært salte knekkebrødet med havsalt, lover en gjennomgang av alle produkter og en rask vurdering av «hvor vi må ta tak umiddelbart.»

— Vi må nå definitivt sørge for at produkter folk oppfatter som sunne og næringsrike, faktisk er det, og ikke inneholder den mengden salt det her er snakk om, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Coop.

Etter at Coop signerte saltpartnerskapet, har de fjernet 100 tonn salt i deres merkevarer, opplyser han.

— Det spesifikke knekkebrødet har mye salt i seg, det er vi klar over og derfor er det nevnt salt i navnet på produktet. De andre knekkebrødene har mye lavere saltinnhold. Vi sitter utvalget som jobber med saltreduksjon og jobber aktivt med dette, sier administrerende direktør Remi Goulignac i United Bakeries, selskapet som eier Sigdal Bakeri.

- Ernæringsfysiologen mener at dette ikke bør spises hver dag, er du enig i det?

— Akkurat når det gjelder den med havsalt, så er jeg helt enig i det, sier Goulignac.

  • Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn i butikken for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn med samme oppdrag? Her får du svaret
    I Aftenposten Kultur har vi diskutert livsstilstrendene. Fungerer de?: