Norge

Satser stort på etterforskning av pedofilisak

En delegasjon med 8-10 deltagere drar til Gambia for å etterforske påstander om at en norsk lærer har misbrukt en 12 år gammel gutt seksuelt.

  • Forf>
  • <forf>inger Anne Olsen<

Store ressurser. En dommer, en forsvarer, en bistandsadvokat, en påtaleansvarlig, flere etterforskere og en eller to tolker. Dette er delegasjonen Oslo politidistrikt har bestemt seg for å sende til Gambia i sommer for å etterforske påstander om at en norsk lærer på ferie har misbrukt en eller flere gutter i landet. Grunnen til at flere etterforskere skal være med, er at politiet ikke vet hvor mange barn saken kan dreie seg om.— Det er sjelden vi får gode nok beviser til å sette i gang en slik etterforskning. Den er også spesiell fordi den omfatter etterforskning både her og i Gambia, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjorth Kraby. Han skal lede delegasjonen, som reiser til Vest-Afrika så snart Kraby har fått svar på rettsanmodningen som snart sendes til Gambia. Oslopolitiet skal gjøre endelige bevisopptak, og vil derfor gjennomføre rettslige avhør i landet.- Vi er i en dialog med gambisk politi. Men etterforskningen vil uansett by på utfordringer, sier Kraby.Da norske turister før jul meldte fra om mistanken mot nordmannen, var det Avsnitt for seksualisert vold i Kripos som først håndterte saken. Heller ikke avsnittsleder Harald Skjønsfjell kjenner til at det tidligere er satt inn så store ressurser i en slik sak.

Nekter å ha misbrukt

— Dette er veldig bra. Vil man sikre beviser slik at mannen eventuelt kan bli dømt i Norge, må man gjøre det på denne måten, sier Skjønsfjell.Aftenposten har tidligere skrevet om den middelaldrende nordmannen som i løpet av det siste året har vært på flere ferier i det vestafrikanske landet. Ved minst to av besøkene har han tatt inn på hotell sammen med en tolvårig gambisk gutt. I avhør med gambisk politi har gutten erkjent at nordmannen har misbrukt ham. Guttens far hadde godkjent at gutten kunne bo på hotell med nordmannen, fordi han støttet familien økonomisk.Nordmannen reiste fra Gambia før det lokale politiet rakk å avhøre ham. I avhør med norsk politi har mannen nektet for at han skal ha misbrukt barn i Gambia. Mannen er siktet, men ikke varetektsfengslet.Det lyktes i går ikke å komme i kontakt med mannens advokat, Fridtjof Feydt.

Mangler erfaring

Redd Barna har lenge arbeidet for å forhindre at nordmenn på ferie misbruker barn. - Vi vet at mange nordmenn misbruker barn på ferie. Det er grov kriminalitet, og det er veldig positivt at norsk politi satser så stort på å finne ut av hva som har skjedd i denne saken, sier Marianne Borgen. Hun leder Redd Barnas rettighetssenter.Det var norske turister på ferie i Gambia som gjorde Kripos oppmerksomme på nordmannens uvanlige oppførsel. Aftenposten sitter på bilder av flere unge gutter, fotografert på vei til nordmannens hotellrom. Andre bilder viser mannen mens han leier to gutter i fire-femårsalderen ut av hotellområdet. Bildene er tatt av en gambier, på oppdrag fra en norsk hotellgjest som reagerte kraftig på disse besøkene. Ifølge kriminalsjef Abdou Njie ved hovedpolitistasjonen i hovedstaden Banjul er det svært uvanlig at barn får besøke turister alene på hotellet.