Politiet: – Hypotesen om at han har gjort dette alene, er styrket.

– Siktede virker som en person som har hatt lite sosial kontakt med andre, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på pressebriefingen om Kongsberg-drapene.

Politiinspektør Per Thomas Omholt redegjør om etterforskningen på Kongsberg denne uken.

Politiet offentliggjorde navnene på drapsofrene fra onsdag kveld på en pressebriefing lørdag klokken 14.

Omholt har tidligere opplyst at politiet nå heller mot at sykdom hos den siktede 37-åringen kan forklare drapene.

– Hypotesen som er styrket så langt, er at han har gjort dette helt alene, sa Omholt.

Han la til at Bråthen virker som en person som har hatt lite sosial kontakt med andre.

Omholt fortalte litt mer om den siktede, men kunne ikke dele mye nå. Omholt understreket at politiet ville være helt sikre før de delte noe.

Politiet vil gå grundig gjennom siktedes historikk med politi og helsevesen i tiden som kommer.

Blant annet når har siktede vært i kontakt med politiet, bekymringsmeldinger, anmeldelser, dommer, straffereaksjoner og vitners opplevelse av ham.

- Vi vil også se på oppførselen i private sammenhenger for å danne oss et best mulig bilde av siktede og det som ledet opp til handlingen onsdag 13.oktober, sa Omholt.

Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er siktet for drapene på Kongsberg. Politiet har tidligere mottatt flere bekymringsmeldinger knyttet til 37-åringen.

Tok ikke konverteringen seriøst

Etterforskningen styrker hypotesen om at Espen Andersen Bråthen ikke har tatt konverteringen til islam veldig seriøst.

– Hypotesen om at han har konvertert til islam, er svekket.

– Så langt tyder det ikke på at han har tatt konverteringen veldig seriøst. Han har ikke fulgt opp eller brukt de tradisjonene som er vanlige i den religionen eller kulturen, sa Omholt. Han la til at hypotesen om sykdom er styrket, sa Omholt.

Siktede er fortsatt på en lukket og sikker helseinstitusjon, og han er fortsatt ikke avhørsbar. Dette vurderes fortløpende av helsevesenet og politiet. Han blir undersøkt av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

Det er tatt tre avhør av siktede. Ett rett etter hendelsene, ett natt til torsdag og ett torsdag ettermiddag.

Det er tidligere foretatt en prejudisiell undersøkelse av siktede, i starten av 2020. Resultatene av den ønsker politiet ikke å si noe om.

– Vitner skal ikke lese om hans mentale helse og oppførsel, eller se det på TV, sa han.

Dette er de drepte:

  • Hanne Merethe Englund (56). Hun var keramiker og kjent som et sosialt samlingspunkt i nabolaget.
  • Gun Marith Madsen (78). Hun ble i voksen alder kunstner under aliaset «Gun Mads». Madsen etterlater seg en voksen sønn.
  • Liv Berit Borge (75) og Gunnar Erling Sauve (75). De var samboere og etterlater seg flere barn og barnebarn på hver sin kant.
  • Andréa Meyer (52).

Bråthens helsetilstand skal være forverret. Lørdag formiddag kom meldingen om at statsforvalteren vil undersøke hva slags oppfølging han tidligere har fått i helsevesenet.

Espen Andersen Bråthens (37) forsvarer, Fredrik Neumann, har uttalt til TV 2 at han «tiltrer de foreløpige konklusjonene og vurderingene som politiet har gjort i saken».

Dette var siste nytt fra politiet fredag:

  • Siktelsen mot Espen Andersen Bråthen (37) vil bli utvidet. Dette fordi det er flere fornærmede som ble skutt etter og som fryktet for sitt liv.
  • Siktelsen gjelder så langt ikke terror. Torsdag sa PST på en pressekonferanse at hendelsen «fremstår som en terrorhandling».
  • Politiet har ikke slått fast noe om motiv ennå. Men hypotesen om at bakgrunnen er sykdom, er styrket. Den siktede skal avhøres videre når helsetilstanden er bedre, opplyste politiet.
  • Bråthen er varetektsfengslet i fire uker. To av disse ukene er i isolasjon.