Politiet vet hvor Kongsberg-siktede fikk tak i pil og buen

Politiet begynner å få oversikt over hva Espen Andersen Bråthen foretok seg i dagene før Kongsberg-angrepet, og hvor han fikk tak i pil og buen som ble brukt.

Drapsmannen på Kongsberg brukte blant annet pil og bue i angrepet.

– Vi har oversikt over hvor han fikk tak i pil og buen, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til NTB.

Da angrepet først ble kjent klokken 18.28 onsdag, var den første meldingen fra politiet at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg sentrum.

Senere er det publisert bilder av piler som står i husvegger og ligger på bakken flere steder i byen. Politiet har bekreftet at pil og bue er ett av de tre våpnene som ble brukt under angrepet, der fem personer ble drept og tre skadd.

Omholt sier at politiet vil vente med å gå ut i mediene med hvor Bråthen fikk tak i pil og buen som ble brukt.

– Det er fordi vi må verifisere opplysningene for å være helt sikre, sier han.

Les også

Nå skal Bråthens psykiske helse utredes. Hva betyr det for straffen han kan få?

Politiinspektør Per Thomas Omholt sier at de begynner å få mer oversikt over hva Espen Andersen Bråthen foretok seg før drapene på Kongsberg onsdag.

Får oversikt over dagene i forkant

Omholt sier samtidig at politiet også vet en del om hva Bråthen foretok seg i dagene før angrepet.

– Vi begynner å få oversikt over det, og det er noe vi vil fokusere på i den videre etterforskningen, sier Omholt, og fortsetter:

– I en etterforskning begynner vi med å fokusere på det straffbare, før vi så fokuserer på det som har skjedd forut for handlingen. Her ønsker vi å kartlegge om det er noe spesielt som kan ha utløst handlingen.

Han sier samtidig at Bråthen fikk spørsmål om hva han foretok seg i forkant av angrepet i løpet av de tre avhørene som ble gjennomført før han ble innlagt på en helseinstitusjon på grunn av forverret helsetilstand.

Ikke planlagt nye avhør

På grunn av helsetilstanden til Bråthen er det foreløpig ikke planlagt noen nye avhør av ham.

– Det er helsepersonellet som vurderer ham som sitter med nøkkelen her, og kan si noe om når de mener han er i stand til å avhøres igjen. Vi ønsker å få til nye avhør, men foreløpig må vi bare vente, sier Omholt.