Norge

– Sir-tittelen bør også gis til Osama bin Laden

Islamabad (NTB-DPA): Osama bin Laden bør også kunne titulere seg sir, krever en ytterliggående pakistansk parlamentariker som er i harnisk etter at forfatteren Salman Rushdie sist helg ble slått til ridder.

– Muslimer bør sørge for at tittelen «sir» og alle andre æresbevisninger blir gitt til bin Laden og mulla Omar som svar på britenes skammelige beslutning om å slå Rushdie til ridder, sier Sami ul-Haq, som leder det pro-talibanske partiet Jamiat Ulema-e-Islam.

Mulla Omar ledet Taliban da USA gikk til aksjon mot Afghanistan etter 11. septemberaksjonene mot New York og Washington i 2001. Omar hadde gitt bin Laden, den ubestridte lederen av terrornettverket al-Qaida, fritt leide i Afghanistan.

– Europa og andre vestlige land driver mange muslimer i hendene på ekstremistene ved å støtte en forbryter og i tillegg slå ham til ridder, uttaler ul-Haq.

Rushdie fikk ridderslaget av dronning Elizabeth II sist lørdag, tre dager før han kunne feire sin 60-årsdag. Æresbevisningen kom to tiår etter at Rushdie utga romanen «Sataniske vers», som utløste kraftige reaksjoner i den muslimske verden.

Ul-Haq rettet onsdag en direkte henvendelse til Pakistans regjering om å trekke tilbake støtten til krigen mot terrorisme, som USA står i spissen for. Reaksjonene i Pakistan og Iran de siste dager har rettet seg direkte mot dronning Elizabeth, og demonstrantene har brent dukker av henne sammen med det britiske flagg.

Radikale islamske grupper i den pakistanske storbyen Lahore har planer om å arrangere en offentlig henging av en dukke som fremstiller Rushdie, den indiskfødte forfatteren som de siste 20 år har vært under konstant politibevoktning.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  - Taliban-leders død er dårlig nytt for fredsprosessen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Etter 22 års kamp har Imran Khan snudd det politiske landskapet i Pakistan på hodet

 3. DEBATT
  Publisert:

  Afghanistans spinkle håp

 4. VERDEN
  Publisert:

  Dette bildet kan koste den nye Taliban-lederen livet

 5. NORGE
  Publisert:

  Norges ambassadør i Pakistan kalt inn på teppet etter koranbrenning

 6. VERDEN
  Publisert:

  Canadisk-amerikansk familie slipper fri etter fem år som gisler i Pakistan og Afghanistan