Norge

Lykkens benk

Benken kan brukes til alt; man kan sove på den, sitte på den, ligge på den. Og balansere på den. Det urbane møbelet er Blomster-Finns favoritt.

  • Astrid Løken
    journalist
  • Astrid.loken@aftenposten.no

— Mitt favorittmøbel? Det må bli benken. Det er noe med benken. Barn kan leke på den. Ungdommer kan stå på skateboard på den. Voksne kan ta to minutter på den. Og gamle kan hvile på den, ramser Finn Schjøll opp. Han kommer ruslende på fortauet, iført blomstret bukse, lys blå collegejakke og blå caps. Han prater i mobiltelefonen mens han svinger innom butikken sin på Majorstuen og rasker med seg en bukett med tulipaner i en dyp burgunder farge. Finn Schjøll er begeistret for benken. Både bybenken og hagebenken. Blomster-Finn vokste opp i Horten og har hatt et spesielt forhold til benken. - Benken har fulgt meg siden jeg var liten. Mor satte handlebagen fra seg på benken mens hun låste opp døren. Du vet de toseterne som alltid sto utenfor inngangsdører før i tiden. På den tiden brukte man ikke plastposer i butikken. Man hadde bag. Rutete i skinn, minnes han.

Flere benkeforslag.

Finn Schjøll har flere benkeforslag. Han trekker frem benker på Bogstad Gård, i Frognerparken og i Botanisk hage på Tøyen. Men yndlingene er plassert ved Frognerstranda. Her er tre benker. Lykkens gudinne, bronsestatuen av Fortuna laget av billedhuggeren Odd Hilt, rager over benkene. - Den benken har bare en deilig plassering - i skjæringspunktet mellom bygd og by. Hvis man kan kalle Bygdøy bygd da? Finn Schjøll bor på Skillebekk og spaserer ofte hjemmefra og ned til de tre benkene ved Frognerstranda. - Jeg håper at lykken står meg bi. Når jeg sitter her under Fortuna, lykkens gudinne, kan jeg se rett over til Rodeløkken Kafé. Alle bør oppsøke denne benken. Her er Kongen på den ene siden og Dronningen på den andre. Man kan ikke ha flottere omgivelser i denne byen, bedyrer han. Den ene av de tre benkene mangler setebord. Og ryggstøtten er tagget ned. Finn Schjøll er ikke nøye på det. - Noe skal ungdommen herpe òg. Det er vår skyld. Det er rollemodellene deres som har gjort at de gjør sånt, påpeker han. Han mener flere bør ta i bruk benken. - Alt det vi spleiser på, skal vi bruke. Det er med på å berike oss. Enten du finner benken i Frognerparken, i Botanisk hage, eller hvor som helst. Og så er det vidunderlige benker på Bogstad Gård; selveste kronjuvelen, diamanten, i historien vår. Husk det er eldre enn Slottet - og universitetet. Unn deg en tur til Bogstad Gård - og sett deg på en benk der. Jeg elsker det stedet! Han påpeker at benken kan brukes på flere måter. - Jeg er i stand til å sove hvor som helst. Jeg har sovet mange timer på slike benker. Dette er Oslos mest undervurderte plass. Han prøver benken sittende, liggende, stående. Han tar av seg den blå capsen og retter på luggen. - Hvordan ser jeg ut på håret? Klatrer opp på ryggstøtten og prøver seg som balansekunstner. - Jeg har alltid vært opptatt av å balansere. I min barndom var balansering veldig viktig å kunne, forklarer blomsterkunstneren. Og klatrer opp igjen.

Finn Schjøll balanserer på en av benkene på Frognerstranda.