Gigantisk ukrainsk lastefly har landet på Gardermoen to ganger det siste døgnet

Et av verdens største lastefly, et ukrainsk Antonov An-124, landet fredag på Gardermoen for andre gang på ett døgn. Få timer tidligere ble en militærtransport med utfaset artilleri fotografert kjørende i retning flyplassen.

Flyet fotografert på Gardermoen fredag kveld.

Landingen torsdag ble dokumentert av flyspottere ved flyplassen, og flyvningen kunne også sees på tjenester som Flightradar. Bilder viser at flyet takset til et område skjermet for innsyn like nord for den militære flystasjonen.

Avinor bekrefter overfor Aftenposten at Antonov-flyet landet på flyplassen torsdag, men vil ikke gi ytterligere detaljer.

Også Forsvaret er tause om hendelsen. Pressekontakt Vegard Norstad Finberg sier at han ikke kan bekrefte hvorvidt det landet et ukrainsk fly på Gardermoen torsdag.

Fredag ettermiddag var flyet tilbake igjen. Også denne gang kjørte det inn til et skjermet område på flyplassen. Aftenposten har fått tilsendt bilder fra en tipser som viser at lastelukene ble åpnet.

Det har ikke vært mulig å se hva som eventuelt har blitt lastet inn i flyet.

Rundt klokken 20.30 tok flyet av igjen.

Fredag kveld sier Finberg til VG at de ikke vil kommentere flyvninger eller hva flyet gjør i Norge av sikkerhetsmessige hensyn.

Flyet tok av igjen fra Oslo lufthavn rett etter klokken 20.30 i kveld.

Artilleritransport fotografert fire timer tidligere

Antonov An-124 er et av verdens største lastefly og kan frakte 150 tonn. Det aktuelle flyet eies og driftes av det ukrainske selskapet Antonov Airlines. Det har tidligere blitt brukt til å transportere militært utstyr og våpen til NATO-styrker i Øst-Europa. Det er også blitt brukt til å frakte våpen til Ukraina, blant annet fra Australia.

Det er uklart om besøket i Norge knytter seg til våpenleveranser, men fire timer før flyet landet i Oslo, dokumenterte en bilist i Kongsvinger at en trailer med en av Forsvarets utfasede M109 artillerikanoner kjørte gjennom byen, i vestlig retning. Dette er omtrent fem mil fra Gardermoen.

Dette bildet viser en militærtransport med artilleri fredag ettermiddag. Den kjører mot vest, i retning Gardermoen. Bildet er tatt i Kongsvinger, omtrent fem mil unna.

Aftenposten omtalte 29. april at Forsvaret har tatt ut eldre M109-artillerivogner for prøveskyting, noe Forsvaret bekreftet at var vellykket. Men om testskytingen var knyttet til en vurdering av om de kunne leveres til Ukraina, ville ikke Forsvaret svare på.

– Det er regjeringen som beslutter hva Norge skal donere til Ukraina. Av sikkerhetshensyn omtaler vi ikke eventuelle donasjoner før leveransene er på plass, sa Forsvarets talsperson, oberst Frank Sølvsberg.

SV kritiske til «offensive våpen»

M109 er beltegående artillerikanoner som bruker ammunisjon med kaliber på 155 millimeter. Det er standard for Nato. USA sender nå til sammen 184.000 artillerigranater med dette kaliberet til Ukraina. Ifølge avisen Fremover har Norge 55 slike artillerivogner på lager.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere sagt at Norge vil bidra med ytterligere våpenleveranser til Ukraina, utover panservernvåpen og luftvernssystemer som allerede er levert.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har tidligere sagt at regjeringen vurderer nye våpenleveranser fortløpende, men at de ikke vil kommentere dette offentlig før eventuelle leveranser er gjennomført.

Samtidig har SV tidligere gitt uttrykk for at de ikke vil støtte leveranser av «offensive våpen» til Ukraina.