Norge holder tilbake 300 millioner kroner som skulle gått til vern av regnskogen

Brasil har brutt avtalen som skal finansiere tiltak mot avskoging, slår klimaminister Ola Elvestuen (V) fast. Norge holder derfor tilbake 300 millioner kroner.

Utsikt over regnskogen fra Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) i Sao Sebastiao do Uatuma. Avskogingen av Amazonas-regnskogen har skutt fart det siste året.

– Brasil har brutt avtalen med Norge og Tyskland siden landet har lagt ned styret for Amazonas-fondet og den tekniske komiteen. Det kan de ikke gjøre uten en enighet med Norge og Tyskland, sier Elvestuen til Dagens Næringsliv.

Norge har gjennom ti år samarbeidet tett med Brasil om vern av regnskogen i Amazonas. Til sammen har Norge betalt 8,3 milliarder kroner til Amazonas-fondet for tiltak som bremser avskogingen.

Pengene betales etter oppnådde resultater, beregnet av en teknisk komité. Foreløpige beregninger av avskogingstallene for skogåret 2018 viser at Norge trolig ville betalt et beløp på rundt 300 millioner kroner i 2019.

Men det kommer altså ikke til å skje.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier at Norge holder tilbake rundt 300 millioner kroner som skulle gått til tiltak mot avskoging av regnskogen.

Ifølge Elvestuen har det i juli vært en tredobling i avskoging siden samme måned i fjor, noe som bekymrer klimaministeren.

– Det Brasil har gjort, viser at de ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen, sier Elvestuen.

Han sier at dette er svært alvorlig for hele klimakampen.

– Amazonas er verdens lunge, og vi er alle helt avhengige av å ivareta regnskogen der. Det finnes ingen scenarioer for å nå klimamålene uten Amazonas, sier han.

I juli varslet Brasils miljøminister Ricardo Salles at Amazonasfondet kan bli lagt ned.