Norge

Mange klager på nye lyspærer

Glødepæren fases ut, men markedet oversvømmes av erstatninger av dårlig kvalitet, mener Lyskultur.

Hvordan vet man hva slags pære man skal velge i stedet for glødepæren? Det er svært vanskelig, mener Lyskultur.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Les også:

— I perioden 1. september 2009 til 1.mars i år, hvor det såkalte økodesigndirektivet trådte i kraft i Norge, har vi fått inn en masse nye lysprodukter til Norge hvor det ikke er stilt strenge nok krav til produktene, og hvor det ikke er utført grundige produktkontroller, sier Petter N. Haug, administrerende direktør i Lyskultur (Norsk kunnskapssenter for lys).

Siden 2009 har det blitt foretatt en gradvis utfasing av glødepæren på grunn av et EU-direktiv som også gjelder i Norge.

Dette er en EU-besluttet prosess for å redusere Europas energibruk med 20 prosent innen 2020.

Først ble alle matte glødepærer faset ut, og 1. september i år blir det slutt på den klare 60 watts glødepæren.

- Dårlig kvalitet

Med mindre man har klart å hamstre glødepærer til bruk i lang tid fremover, vil vi måtte bruke andre erstatningsprodukter.

De tre alternative lyskildene er, i stigende rekkefølge med hensyn til energieffektivitet; halogenpærer, sparepærer og LED-lys.

Haug mener markedet nå oversvømmes av lyskilder av dårlig kvalitet.

— Det er lyskilder som har veldig dårlig energieffektivitet, sparepærer med kort levetid, elendig lyskvalitet, og de færreste alternativene kan dimmes, sier Haug.

Frustrerte forbrukere

Han forteller om stor respons fra frustrerte forbrukere som rapporterer om fryktelig blåhvitt lys, kort levetid og dårlig energieffektivitet.

— Dette gjør at brukeren kan få svært negative opplevelser i forhold til investering i nytt lys.

Haug sier det er veldig vanskelig for forbrukere å vite hvilke pærer som er gode nok.

— Et annet spørsmål som burde vært besvart, er hva alle disse nye alternative lyskildene inneholder av miljøgifter. Dette vil vi teste ut i nær fremtid, sier Haug.

Testet 26 pærer

En test utført av det danske forbrukerbladet Tænk nylig, konkluderer med at de energisparende pærene ennå ikke er gode nok i forhold til de gamle glødepærene.

Ingen av pærene fikk best i test, og det var svært store prisforskjeller på de testede lyskildene, uten at det nødvendigvis var noen sammenheng mellom pris og kvalitet.

Blant de 26 testede pærene kan tre anbefales, og tre frarådes. De fant gode erstatningsprodukter først og fremst for 25 watts og 75 watts glødepæren, skriver fpn.dk.

Fra 14 til 288 kroner

Prisene spriker stort for de anbefalte pærene i testen. På den ene siden finner man en LED-pære fra Osram - Parathom Classic B 25 - til 288 kroner, som kan erstatte en 25 watts glødepære.

Anbefalt ble også Ikeas 28 watts halogenpære til kun kr. 14, men denne oppnår man ingen energisparing med.

Tænk oppfordrer forbrukerne til å se bort fra halogenpærer hvis man vil spare energi.

Etterlyser stikkprøver

Haug mener at man forlengst burde ha fått bedre informasjon og kontroll med produktene før de i det hele tatt var i salg.

— Vi vil gjerne at norske myndigheter viser økt engasjement ved blant annet å gjennomføre stikkprøver av lysproduktene på det norske markedet, med offentliggjøring av resultatene. Dette kan både profesjonelle aktører og forbrukermarkedet forholde seg til. I våre naboland har man for lengst igangsatt informasjonsaktiviteter og man har offentlige tester og lister hvor brukerne kan søke informasjon. Dette ønsker vi også i Norge, sier Haug.

Vil føre tilsyn

Seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) synes dette er positivt.

— NVE er i ferd med å bygge opp en tilsynsstrategi på området. Vi vil føre tilsyn med produkter importert/produsert for salg etter 1. mars gjennom stikkprøver. Det vil da bli testet for krav til lysutbytte og krav til produktinformasjon. Vi samarbeider med våre nordiske naboer, og man kan forvente at tester gjennomført i andre nordiske land også vil kunne gjøres gjeldende i Norge. NVE informerer om tilsyn av energimerking av hvitevarer på sine nettsider og vil følge opp med informasjon om testing av økodesignkravene etter hvert som dette blir aktuelt, sier Bergesen.

Han sier NVE ikke har tilstrekkelig med informasjon om hvilke produkter som befinner seg på markedet til å kunne uttale seg konkret om markedet flommer over av dårlige lyskilder, men at de håper med tiden å kunne luke ut produkter som ikke tilfredsstiller kravene.

- Hvordan skal forbrukerne klare å orientere seg om de ulike alternativene?

— Det skal være et minstekrav for husholdningslamper at det gis opplysninger om blant annet merkeeffekt, merkeverdi for lysstrøm, merkeverdi for lampens levetid, lampens effektfaktor og lystilbakegangsfaktor ved utløpet av lampens nominell levetid, sier Bergesen.

Si din mening i kommentarfeltet under.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også

  1. 60 watts-pæren forbys

  2. Unngå kvikksølvdamp fra knuste sparepærer

  3. Glem strømregningen med slike hus