Norge

Huset var invadert av rotter

I dag kan ekteparet Ingebjørg og Geir Egil Helle i Sandnes se fremover, sammen med syv måneder gamle Sondre.

Drømmehuset til Ingebjørg og Geir Egil Helle (33) viste seg å være invadert av rotter. Både kjøpere og selgere har grunn til å være på vakt ved boligkjøp, mener en av landets fremste eksperter på kjøp og salg av eiendom

  • Trond Nygard-sture
  • Ole Heimsvik

Les også:

  • Ingebjørg og Geir Egil Helle (33) visste lite om hva som gjemte seg bak vegger, tak og gulv da de overtok eneboligen i Sandnes i februar i fjor.
    Men da tak og vegger i stuen skulle males og listverket oppunder taket ble tatt ned, begynte marerittet.

— Jeg så at det var rimelig mørkt langs pipen. Så rev jeg ned ett bord, under der var det også svart. Da var det bare å ringe forsikringsselskapet, sier Geir Egil til Stavanger Aftenblad.

Boligkjøperforsikring

Ekteparet hadde betalt 7500 kroner for en boligkjøperforsikring i Help Forsikring. Den skulle komme til nytte umiddelbart.

— Jeg ga beskjed om at vi mistenkte fuktskader, og fikk beskjed om å skjære ut en liten del av pappen i taket, for å finne ut av skadeomfanget. Da drysset det ned. Gress, jord, muse- og rotteskitt. Det var rimelig ekkelt, sier Geir Egil.

De endte med å rive tak, gulv og innvendige vegger i så godt som hele huset. Muse- og rottekadavre, ekskrementer og ødelagt isolasjon dukket opp flere steder. Ingenting av dette kom altså frem i boligsalgsrapporten.

Og selgeren, som hadde eid huset helt siden det ble bygget i 1967, hadde ikke gitt opplysninger om at det hadde vært mus eller rotter i huset.

— Vi prøvde å få hevet kjøpet, men det gikk ikke. Da måtte huset vært ubeboelig, og fordi det bodde folk i huset helt til vi overtok, kunne det ikke få den betegnelsen, forteller Ingebjørg.

Rotteskader i isolasjonen. FOTO: PRIVAT

Ikke fornøyde med erstatningen

Nå har de fått erfare både styrker og svakheter med eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring.

— Vi har hele veien kun forholdt oss til Help Forsikring, der vi tegnet boligkjøperforsikringen. Men det har vært tautrekking hele veien. Først fikk vi tilbud om 170.000 kroner i erstatning fra Protector, som hadde eierskifteforsikringen. Men det var før vi hadde avdekket hele skadeomfanget. Skaden ble til slutt taksert til 320.000 kroner, og vi valgte å godta det, forteller Geir Egil Helle.

Han anslår at oppussingen med hjelpe fra familie og venner kostet over en halv million kroner, men at den ellers ville havnet på mellom 1 og 1,5 millioner.

De valgte likevel å godta tilbudet fordi Ingebjørg var gravid og de hadde hørt om en sak fra Østlandet som gikk i rettssystemet i fem-seks år.

Rotteekskrementer i huset. FOTO: PRIVAT

Overrasket

Skadesjef Cecilie Westby i Protector svarer slik:

— I enkelte tilfeller dekkes utgifter til midlertidig bolig og lagring av møbler, men loven krever et særskilt grunnlag som må foreligge for at slike utgifter skal dekkes. I Helles tilfelle forelå ikke et slikt grunnlag, noe partene var enige om, sier Westby, som også sier hun er overrasket over at Helle ikke er fornøyd med oppgjøret, siden de aksepterte tilbudet.

Tidspress på kjøper

Ingebjørg og Geir Egil Helle angrer ikke på at de tegnet boligkjøperforsikring hos Help, og anbefaler gjerne forsikringen.

Samtidig mener de selskapet har litt å gå på i sin kundebehandling:

— Vi fikk inntrykk av at Help var mest opptatt av å få skaden taksert før alt var avdekket, slik at de kunne bli ferdige med saken fortest mulig. De var ikke interesserte i å finne ut hvor dyrene hadde kommet inn i huset. Men skadedyrkontrolløren mente vi måtte finne ut hvor musene og rottene kom inn. Så vi sto på hans syn og fikk etter hvert gjennomslag, sier de to.

— Rask saksbehandling er viktig for kundene, og lovens reklamasjonsregler legger tidspress på kjøper. Det har derfor vært satt inn store ressurser for å avdekke skadeomfanget så raskt som mulig. Vi har rekvirert en erfaren, lokal takstmann, som har vært på befaring flere ganger med mandat om å avdekke skadens årsak og fulle omfang, sier advokat Dag Are Børresen i Help Forsikring i en kommentar.

Har du et boligtips? Kontakt oss.

Uklart lovverk

Trygve Bergsåkerer er førsteamanuensis ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo, og har skrevet bøker både om eiendomsmegling og om avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bolig. Han er også leder for seksjonen for eierskiftesaker i Finansklagenemnda.

- Lovverket er ikke så konfliktdempende som det burde. Loven tillater løsninger som kan være til skade for både kjøpere og selgere, sier Bergsåker.

Han forstår godt at folk kjenner seg usikre i et brennhett boligmarked med mange på visning og raske budrunder. Oppfordringer om å ha med seg fagfolk på visning for å sjekke boligenes tekniske tilstand, er heller ikke enkle å forholde seg til, mener han.

— Tenk deg en visning med 20-30 interessenter til stede. Skal hver og en av disse ha med seg en byggmester som skal stikke tollekniven i bjelkelaget? Da blir det fort litt mye, og skal du på flere visninger kan slikt bli ganske dyrt, sier Bergsåker.

Kronglete jungel

Boligkjøpet er livets største og viktigste investering. Men sjekker du drømmeboligen godt nok? Og er du godt nok forsikret ?Er både selger og kjøper godt nok sikret, hvis selger tegner eierskifteforsikring?

Er det nødvendig å tegne boligkjøperforsikring, eller er du godt nok dekket gjennom villaforsikringen?

Dette er bare noen av mange spørsmål å tenke på i den store og tidvis kronglete jungelen ved navn boligmarkedet. 1 av 4 klager på boligkjøpet, og hvis du som kjøper ikke når fram med en klage mot selger eller selgers eierskifteforsikringsselskap, kan du klage til Finansklagenemnda. Det er helt gratis.

Bergsåker, som leder for seksjonen for eierskiftesaker i Finansklagenemnda, forstår godt at folk kjenner seg usikre i et brennhett boligmarked med mange på visning og raske budrunder.

Oppfordringer om å ha med seg fagfolk på visning for å sjekke boligenes tekniske tilstand, er heller ikke enkle å forholde seg til, mener han.

Hver sin byggmester?

— Tenk deg en visning med 20-30 interessenter til stede. Skal hver og en av disse ha med seg en byggmester som skal stikke tollekniven i bjelkelaget? Da blir det fort litt mye, og skal du på flere visninger kan slikt bli ganske dyrt, sier Bergsåker.

- Hvilket råd vil du gi boligkjøperne?

— I pressområder er det ikke så mye du kan gjøre. Men det gjelder å finne ut hvilke boliger det er for mye usikkerhet rundt, og hvilke du vil by på. Liker du boligen, må du bare være med på galoppen. Men husk at det helt klart er en fordel at selger har eierskifteforsikring.

Grundig tilstandsrapport

- Er det nødvendig å tegne boligkjøperforsikring for å være greit dekket som kjøper?

— Jeg vil i alle fall råde folk til å vurdere hvilken dekning villaforsikringen gir. Her kan både beløpsgrenser og egenandeler spille inn, sier Trygve Bergsåker.

Han mener løsningen for å ivareta begge parter best mulig er opplagt: En grundig tilstandsrapport som forteller mest mulig om boligens tekniske stand.

— Mye vil være gjort ved å innføre krav til dokumentasjon, og jeg mener det må være selgers ansvar å besørge fullgod dokumentasjon etter bestemte krav. Med en omfattende, lovbestemt tilstandsrapport vil eventuelle mangler være opplyst før salget, sier Trygve Bergsåker.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også

  1. Rottebesøk kan koste deg dyrt

  2. Rotte gnagde seg gjennom sluket på vaskerommet

  3. Etter regnet kommer rottene