Norge

En smak av sommer - men nå synker temperaturen igjen

24,3 grader var temperaturen på Blindern mandag. Det betyr årets varmeste dag i hovedstaden. Men nå kan det bli nattefrost.

  • Åshild Breian
    Åshild Breian

Foreløpig er det akkurat en dag for tidlig å si hvorvidt april også føyer seg inn i rekken med jevnt over varmere temperaturer enn i fjor.

Da vil i så fall april være den 13. måneden på rad med temperaturer over normalen. Meteorologisk institutt meldte i mars om temperaturer 1,2 grader over normalen de 12 siste månedene.

Meteorologisk institutt meldte om 12 måneder på rad med temperaturer over normalen. April kan bli den 13. måneden.

Årets varmeste dag på Blindern

Det som er sikkert er at det var en varm høysommerdag over store deler av Østlandet mandag. Også i Rogaland og i Bergen var det gode temperaturer.

– Vi pleier å si at det er en nordisk sommerdag når temperaturene kommer over 20 grader, og en god høysommerdag når temperaturene passerer 25 grader, sier meteorologkonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt.

Her er temperaturtoppen mandag:

25,7 Gjerpen i Telemark.

24,8 Nesbyen.

24,7 Sigdal.

24,5 Gulsvik i Buskerud

24,4 Lier.

24,3 Roverud.

24,3 Blindern.

24,3 Drammen.

Det ble målt over 20 grader i Rogaland, ved værstasjonen på Vats var det 21,7 grader. Også Bergen hadde en varm dag med 21.7 grader.

– Vi har målt 24,3 grader på Blindern i dag. Det er årets varmeste dag hittil, sier vakthavende statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

Søndag ble det varmerekord på Frostad i Trøndelag med 23,4 grader. Det har også vært målt sommertemperaturer i Nord-Norge i april.

Værskifte

Men nå kommer nordavinden. Da synker temperaturen gradvis ned til ti grader.

– Nordavinden treffer Nord-Norge fra i kveld og kommer først til Østlandet om et par dager. Da kan det bli nattefrost enkelte steder. Det vil komme noe nedbør, men det vil nok snø mest i fjellet. Kanskje kan det komme noe hvitt over natten i lavere strøk. Men det vil smelte igjen i løpet av dagen, sier Bentsen.

Det betyr at blomsterpotter med sommerblomster bør hentes inn?

– Er det ikke noe som heter at man skal vente med sommerblomstene til etter 17. mai? Dette er ikke et unaturlig værskifte i mai. Hvor kaldt det vil bli om natten er avhengig av skyene. Men det vil bli noe sol også, sier Bentsen.

Det kalde været vil holde seg i alle fall frem til åttende mai. Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvordan været vil bli på 17. mai.

Les også

Rekordvarm februar i fem fylker

Les mer om

  1. Klima
  2. Vær
  3. Sommer
  4. Oslo
  5. Trøndelag
  6. Snø
  7. Nord-Norge