Norge

Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge

Harepest er påvist hos flere harer i Oppland, Hedmark og Østfold. Sykdommen kan smitte mennesker, og folk oppfordres til å følge smitterådene.

 • NTB

– I områder med harepest bør man ikke drikke vann direkte fra bekker og andre vannforekomster, unngå å bli slikket av hunder som har vært i kontakt med selvdøde eller syke harer og smågnagere, samt å følge rådene til Folkehelseinstituttet om sikring av brønner og oppkommer, sier vilthelseansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.

Harepest (tularemi) er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis, og forekommer blant viltlevende dyr – spesielt hos hare og smågnagere. Sykdommen finnes over hele Norge, men er oftest påvist i Sør-Norge.

Les også

Unngå magesjau i sommer

Mennesker og hunder kan bli smittet

Både mennesker og hunder kan bli smittet, og sykdommen opptrer regelmessig hos mennesker. For mennesker er den viktigste smittekilden lokale drikkevannskilder – brønnvann som er forurenset med kadaver eller ekskrementer fra smittede smågnagere.

Hunder og katter kan imidlertid overføre smitte til mennesker via slikking, dersom de nettopp har bitt på et sykt eller dødt dyr som har harepest. Også mygg og flått kan overføre smitte fra dyr til mennesker.

Som regel tar det tre til fem dager fra mennesker blir smittet til de blir syke. Vanligvis er det snakk om influensalignende symptomer, og harepest hos mennesker kan behandles effektivt med antibiotika.

Madslien oppfordrer kjæledyreiere til å forsøke å unngå å la kjæledyrene spise eller snuse på døde smågnagere og eller hare. Kjæledyr og husdyr regnes ellers som relativt lite mottagelige, men hunder som smittes, blir vanligvis ikke alvorlig syke.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sykdom
 2. Dyr
 3. Veterinærinstituttet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Se opp for harepest – flere enn vanlig er blitt syke

 2. NORGE

  Mædi-smitte påvist hos sau i Trøndelag

 3. NORGE

  Kan man passe naboens hund hvis naboen er koronasmittet? Ja, sier Veterinærinstituttet.

 4. NORGE

  Koronaviruset: Kan jeg klappe naboens hund eller katt? Veterinærforeningen svarer på 12 spørsmål.

 5. NORGE

  New York: Flere av de store kattedyrene har hatt symptomer

 6. NORGE

  Nye bakterieprøver gir ikke svar på hvorfor unormalt mange hunder dør.