Helgen preget av drukningsulykker

Det har vært flere drukningsulykker denne helgen, men færre drukner i forbindelse med bading, viser Redningsselskapets oversikt.

Politi og redningsmannskaper ved Hurdalssjøen, der en mann falt ut av en båt og druknet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Så langt har tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning.

24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen mistet livet i en drukningsulykke Drammenselva like sør for Åmot i Buskerud lørdag. Tidligere samme dag omkom en 30 år gammel mann i en drukningsulykke i Hurdal i Akershus.

Samtidig er mannen i 20-årene, som falt ut av en båt i Hemnessjøen i Akershus natt til søndag, antatt omkommet.

Redningsselskapet ser antall drukningsulykker de siste dagene i sammenheng med det fine været.

– Når det er varmt vær, trekkes flere mot og på sjøen. Vannet er det fineste vi har, men det er skummelt hvis vi ikke mestre det, sier kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NTB.

En mann er antatt omkommet etter at han falt ut av en båt og druknet i Hemnessjøen i Akershus. Foto: Privat / NTB scanpix

Færre badeulykker

Redningsselskapet ser en endring i årsaken til drukningsulykkene.

– Tidligere har vi hatt mange baderelaterte drukningsulykker om sommeren. Nå ser vi en bredere flora av årsaker. Færre drukner i forbindelse med bading, sier Andersen.

Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker året rundt. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av syv drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av syv i samme periode i fjor.

Eigil Andersen anbefaler alle badende å gjøre seg kjent med grunnforhold og å få en oversikt over hvordan de kommer seg opp av sjøen.

– Se etter stille, passiv oppførsel

Redningsselskapet oppfordrer samtidig alle som befinner seg i fritidsbåt eller i nærheten av stranden, til å løfte blikket. Det kan være vanskelig å få øye på et menneske som drukner.

– Du vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, og vil ikke klare å feste blikket, sier Eigil Andersen.

Menn er overrepresentert i drukningsstatistikken.

– Menn tar større sjanser, svømmer lenger ut og overvurderer seg selv, slår Andersen fast.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her til lands. Det er 15 færre enn i samme periode i fjor, viser tall som Redningsselskapet slapp forrige uke.