Norge

Russisk isbryter vest for Ålesund meldte mayday

En russisk isbryter vest for Ålesund meldte mayday etter at maskinen stanset. Det er 33 personer om bord i isbryteren, som nå går for egen maskin igjen.

En russisk isbryter vest for Ålesund fikk maskinstans tirsdag morgen. Etter noen timer fikk de maskinen i gang igjen.
  • Eirik Husøy
    Journalist

Isbryteren fikk like over klokken 10 tilbake motorkraften, og fortsetter nå nordover for egen maskin etter den planlagte reiseruten. Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge er all redningsinnsats avsluttet.

Den russiske isbryteren Tor med 33 personer om bord fikk maskinstans utenfor kysten av Ålesund tirsdag morgen.

Det var full storm i området da alarmen gikk. Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om hendelsen klokken 6.36 tirsdag.

– De holder seg i området og avventer slepekapasitet, sa redningsleder Cecilie Øversveen til NTB.

Redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge opplyste til Aftenposten at skipet har fått tilbake noe av fremdriften, og han omtalte ved 9.15-tiden situasjonen som «mer rolig».

Den russiske isbryteren Tor har meldt Mayday.

Avviste behov for assistanse fra helikopter

– Kapteinen har meldt at han ikke ønsker å nedbemanne skipet, og han avviste at det var noe behov for assistanse fra et redningshelikopter vi sendte til stedet, sier han.

Det er ikke akutt fare ettersom de for øyeblikket har fremdrift, ifølge redningslederen. Værvarselet er også slik at vinden trolig vil løye en god del utover dagen.

Et redningshelikopter fra basen i Florø ankom til posisjonen den russiske isbryteren hadde, klokken 7.40 og hang over fartøyet i ca. en og en halv time. Helikopteret er nå på vei tilbake til basen.

Slik ser de siste kjente bevegelsene til den russiske isbryteren Tor ut, ifølge nettstedet marinetraffic.com.

Drifter vekk fra land

– Vindretningen akkurat nå er slik at skipet drifter langs norskekysten, på vei bort fra land, sier Middelthon.

Slepebåten Boa Heimdal og offshore supplyskipet Far Sigma er nå på vei mot isbryteren og vil kunne assistere det russiske fartøyet senere i dag hvis det fortsatt er behov for det, opplyser han.

Ifølge Sunnmørsposten er også flere hurtigbåter og ferger innstilt som følge av uværet. Flere veier er også stengt, blant annet fylkesvei 63 over Trollstigen og strekningen mellom Geiranger og Langvatn.

Russland: Sendte ut mayday ved uhell

Den russiske isbryteren gikk ifølge Marinetraffic.com fra St. Petersburg 17. oktober. Den hadde kurs nordover mot byen Sabetta i Jamal i det nordvestlige Russland.

Sabetta, like ved utløpet av elven Ob, har en stor terminal for utskiping av flytende naturgass (LNG). Tor benyttes til å assistere tankskip som frakter LNG, og holde skipsleden til stedet åpen for is.

Ifølge det russiske sjøfartsdepartementet skal isbryteren ha sendt ut mayday-signalet ved et uhell, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Les mer om

  1. Ålesund
  2. Hovedredningssentralen