Norge

Hele nabolag jevnet til jorden av tornado i Oklahoma

En tornado har jevnet store boligområder i Oklahoma by i USA til jorden og ført til massive ødeleggelser. Flere nabolag og barneskoler er knust til pinneved.

En kraftig tornado la hele boligområder i byen Moore utenfor Oklahoma i ruiner mandag ettermiddag. Foto: Richard Rowe /REUTERS

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Tornadoen, som var på omlag 3,2 kilometer, traff forstedene utenfor Oklahoma by mandag ettermiddag. Store boligområder ble totalt ødelagt etter at den svært kraftige tornadoen feiet over byen og rev opp hundrevis av hus og biler og ødela hele boligområder.

Leter i ruinene

Opp til 200 000 mennesker bor i områdene som nå er berørt av tornadoens bane. Natt til tirsdag norsk tid var situasjonen svært uoversiktelig i den amerikanske byen. Klokken 01 norsk tid ble det bekreftet at minst seks personer hadde mistet livet og et stort antall var skadet.

Samtidig som det var forventet at tallet på omkommende og skadede ville stige utover natten. ble det lett desperat etter overlevende i ruinene før mørkets frembrudd.

Flere skoler skal også ha blitt knust til pinneved, ifølge TV-kanalen CNN. I den ene skolen skal det ifølge amerikanske medier ha vært opp til 75 personer som har søkt tilflukt da tornadoen traff bygget som nå er totalt knust.

I går kveld amerikansk tid ble det også innført et flyforbud over de hardest rammede områdene slik at redningsarbeiderne kunne høre ropene om hjelp fra overlevende i ruinene.

Mange dro

Da det onsdag i forrige uke gikk ut varsel om at en brutal storm og flere tornadoer var på vei, pakket flere bilene og forlot sine hjem i Plains og Midtvesten før helgen.

Regionene som består av et tyvetall stater nord og midt i USA ble begge hardt rammet av uværet søndag.

Se video av stormen øverst i saken.

For mange vil det være lite å vende tilbake til. Det er meldt om store materielle ødeleggelser i områdene der stormen har herjet, og det er ennå ikke over.

Værmeldingene for begynnelsen av uken tyder på at uværet vil fortsette.

To drept, 21 skadet

Ifølge AP har minst to personer omkommet som følge av stormen i Shawnee i Oklahoma, en 76-åring og en 79-åring. I samme stat ble det meldt om 21 personskader.

Den ene av de omkomne mennene, 79-åringen, ble funnet utendørs, melder CBS News.

afp000528845-jfviVoQCJL.jpg Foto: GENE BLEVINS

Begge de omkomne bodde i en campingpark noen mil utenfor Oklahoma City. De materielle ødeleggelsene her er enorme. — Alt er borte, sier James Hoke, som søkte tilflukt sammen med kona og to barn i en stormkjeller i nærheten av parken.

Hoke forteller at han satte i gang med å hjelpe naboer da det verste uværet var over. Under ryddingen fant han svigerfaren halvt begravd under huset.

Teller innbyggere

Det er erklært unntakstilstand i 16 distrikter i Oklahoma.

Myndighetene i stater som er rammet har satt i gang arbeidet med å gjøre rede for innbyggerne.

Det er meldt om flere tornadoer. Foto: GENE BLEVINS

Det skal imidlertid være en vanskelig oppgave da mange har forlatt hjemmene sine og derfor ikke kan nås.Keli Cain, talsperson for krisehåndteringsdepartementet i Oklahoma, understreker overfor Washington Post at det er vanskelig å få oversikt i slike situasjoner, men at personer man ikke umiddelbart finner ofte kommer til rette når stormen er over.

«Tornadoenes motorvei»

Det er ikke første gang kraftig uvær og tornadoer rammer Plains og Midtvesten.

Sistnevnte region går under tilnavnet «tornadoenes motorvei».

Ifølge Illustrert vitenskap er Midtvesten, eller «prærien», det stedet på kloden hvor man har størst sjanse for å møte på en tornado. Det er også her det produseres flest tornadoer.

Lyn og torden preget helgen i Midtvesten. Foto: GENE BLEVINS

Rundt 800 tornadoer rammer USA hvert år gjennom «tornadosesongen», som varer fra mars til august. Over halvparten av tornadoene oppstår i høysesongen i april, mai og juni, men de kan forekomme året rundt.

I Shawnee, Oklahoma, er ødeleggelsene store. Foto: GENE BLEVINS

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hun kom aldri hjem fra helgeturen. Tornadoen tok 23 liv.

 2. VERDEN

  Uvær og tornadoer tok minst 12 liv i USA

 3. VERDEN

  Minst fem omkom i tornadoer i USA

 4. VERDEN

  15 døde og titalls skadet i uvær i USA

 5. VERDEN

  Minst 23 omkomne etter tornado i Alabama

 6. VERDEN

  17 personer er bekreftet omkommet i California