Tre muslimske studenter

Reaksjonene fra muslimer og norskpakistanere har vært blandede etter Abid Rajas kronikk om ytringsfrihet i Afteposten i går. Vi spør tre muslimske studenter hva de mener.

Målrettet krenking og konstruktiv diskusjon er to forskjellige ting, sier den 20 år gamle jusstudenten Nima Kholardi.
Abid Raja beskrev i gårdsdagens Aftenposten sin oppvekst i det muslimske miljøet som preget av hat mot amerikanere, jøder, indere og homofile. Reaksjonene har vært blandede.

1. Er du enig i at muslimske gutter læres opp til å hate Israel, USA, jøder og homofile?

2. Hvordan mener du muslimer bør reagere når noen krenker profeten Muhammed?

Nima Kholardi (20), jusstudent, iransk opprinnelse.1. Jeg tror ingen oppdrar barna sine til å hate homofile. Påvirkningen er mer indirekte - man lærer at gudsbespottelse er en synd, derfor reagerer man når det skjer. Men muslimer trekker egne slutninger og konklusjoner akkurat som alle andre. Raja har kanskje skjønt at det ikke er siste gang religionen vil bli krenket. Han vet at det kommer nye karikaturer og provokasjoner, og vil muligens gjøre norske muslimer mer tolerante.2. Jeg har sett filmen, og den er bare teit. Den provoserer meg egentlig ikke. Men målet er å provosere, og det har den tydeligvis klart. Jeg er redd lover som setter begrensninger for ytringsfriheten vil gjøre at man ikke lenger tør å kritisere og stille spørsmål ved religioner. Men målrettet krenking og konstruktiv diskusjon er to forskjellige ting.

Nima Kholardi (20), jusstudent, iransk opprinnelse. 1. Jeg tror ingen oppdrar barna sine til å hate homofile. Påvirkningen er mer indirekte — man lærer at gudsbespottelse er en synd, derfor reagerer man når det skjer. Men muslimer trekker egne slutninger og konklusjoner akkurat som alle andre. Raja har kanskje skjønt at det ikke er siste gang religionen vil bli krenket. Han vet at det kommer nye karikaturer og provokasjoner, og vil muligens gjøre norske muslimer mer tolerante.

2. Jeg har sett filmen, og den er bare teit. Den provoserer meg egentlig ikke. Men målet er å provosere, og det har den tydeligvis klart. Jeg er redd lover som setter begrensninger for ytringsfriheten vil gjøre at man ikke lenger tør å kritisere og stille spørsmål ved religioner. Men målrettet krenking og konstruktiv diskusjon er to forskjellige ting.

Omran Mansoor (21), jusstudent, afghansk opprinnelse.1. Abid Raja setter nok dette veldig på spissen, han overdriver litt. Noe har han kanskje rett i, andre steder tar han feil. Han får det til å virke som at muslimske familier er så veldig annerledes enn andre familier. Alle blir jo påvirket. Meninger kommer ikke ut av løse luften, heller ikke hat. Men dem han snakker om representerer kun en brøkdel av alle muslimer. Raja har en karrière han må tenke på, han skal oppover i systemet, kanskje det er dette det dreier seg om.2. Jeg forstår ikke hvordan denne filmen kan ha skapt så mye bråk som den har gjort. Men det er forskjell på ytringsfrihet og grunnløs provokasjon. Ytringsfriheten er viktig og den bør opprettholdes, men man må lære å skille mellom bruk og misbruk.

Omran Mansoor (21), jusstudent, afghansk opprinnelse. 1. Abid Raja setter nok dette veldig på spissen, han overdriver litt. Noe har han kanskje rett i, andre steder tar han feil. Han får det til å virke som at muslimske familier er så veldig annerledes enn andre familier. Alle blir jo påvirket. Meninger kommer ikke ut av løse luften, heller ikke hat. Men dem han snakker om representerer kun en brøkdel av alle muslimer. Raja har en karrière han må tenke på, han skal oppover i systemet, kanskje det er dette det dreier seg om.

2. Jeg forstår ikke hvordan denne filmen kan ha skapt så mye bråk som den har gjort. Men det er forskjell på ytringsfrihet og grunnløs provokasjon. Ytringsfriheten er viktig og den bør opprettholdes, men man må lære å skille mellom bruk og misbruk.

Shaheer Ghulam Nabi (22), master i religion og samfunn, pakistansk opprinnelse. 1. Jeg er muslim, oppvokst i Norge, og kjenner flere titalls muslimske familier som har oppdratt sine barn her. Aldri har jeg hørt om at noen får innprentet Israel-hat eller jødehat gjennom barndommen. Det finnes ekstreme grupper, men jeg merker meg at disse ikke er ekstreme hele tiden — kun når man går inn for å provosere dem.

2. Filmen er provoserende og jeg er 100 prosent imot den. Jeg mener at den krever en motreaksjon fra muslimer, men de voldelige reaksjonene som har kommet er jeg også 100 prosent imot. De er ikke i tråd med islamsk tankegang, men uttrykk for en ukultur som bunner i politisk hat. Vi bør finne svar i livet til profeten: Han ble selv utsatt for provokasjon da han levde, men svarte aldri med vold.