Norge

Drapssiktet afghaner ble skåldet

I fjor ble afghaneren (28) skåldet med kokende vann etter en diskusjon om religion. Nå er han siktet for knivdrapet på et asylmottak på Paradis i Bergen.

Den drapssiktede 28-åringen møtte nylig som fornærmet i en straffesak på Jæren. Nå er han siktet for drap. CORNELIUS MUNKVIK, Stavanger Aftenblad

 • Christian Nicolaisen
 • Rune Christophersen

Selv hevder den drapssiktede afghaneren at han handlet i nødverge, og det var han som ble angrepet av den avdøde fordi han hadde konvertert fra islam til kristendom.

Hendelsen skjedde på Hå asylmottak i Rogaland i august i fjor. Afghaneren skulle koke te da det oppsto en diskusjon om religion med flere andre beboere, skriver bt.no.

Anket og vant

Diskusjonen endte med at mannen fikk kokende vann over nakken, og ble alvorlig forbrent.

En somalisk mann ble tiltalt for å ha skåldet afghaneren. I tingretten ble han dømt til fem måneders ubetinget fengsel.

Les også

Drapssiktede hevder han bleangrepet fordi han er kristen

Men da saken kom opp for lagmannsretten i forrige måned, ble somalieren frikjent. Han hevdet det hele var et uhell, og ble trodd.

Varslet om dødskamp

— Han har fått store problemer på grunn av sin kristne tro. Det er mange på asylmottakene som ikke aksepterer at folk konverterer fra islam til kristendommen, sier Issa Hammer om den nå drapssiktede afghaneren.

Han er en venn av de to kristne afghanerne på mottaket på Paradis, og pleier å delta på kristne møter med dem i Credokirken.

Tirsdag fikk han en desperat telefon fra den ene av dem, forteller han.

— Han sa at de ble angrepet med kniv av en somalier. Han sa han skulle drepe dem fordi de var kristne, forteller Issa.

Ifølge Issa, som jobber som tolk, barrikaderte de to afghanerne seg på rommet til den ene. Kampen endte med at én person ble drept, og en annen skadet av knivstikk.

- Handlet i nødverge

Etter det BT forstår, er den omkomne en somalisk mann. Afghaneren er nå siktet for forsettlig drap, men erkjenner ikke straffskyld.

Hans forsvarer, advokat Gisle Didriksen, mener klienten handlet i nødverge.

- Dette fremstår klart som en nødvergesituasjon, sier Didriksen.

Afghaneren har ifølge forsvareren forklart at han ble invitert inn på et rom av den drepte. Der skal afghaneren ha blitt angrepet med kniv, men klarte å avverge angrepet.

Så skal han ha fått fatt i kniven, og drept somalieren.

Måtte flytte

Afghaneren har bodd i Norge i om lag to år, etter å ha flyktet fra krigen i hjemlandet. I januar flyttet han fra Rogaland til mottaket på Paradis.

— Han ville flytte etter alle problemene som hadde vært på det forrige mottaket. Han ønsket bare å leve i fred og ro, sier Hammer.

Les også

Mann drept med kniv i Bergen

Etter at han kom til Bergen i januar, har 28-åringen blitt en del av Credokirken. Kilder i kirkemiljøet bt.no har snakket med, beskriver afghaneren som en trofast kirkegjenger med en sterk tro, til tross for at han forholdsvis nylig har konvertert til kristendommen.

— Han var i kirken hver søndag, og jeg oppfatter ham som en veldig rolig person. Jeg har ingenting negativt å si om ham, sier en som er blitt kjent med den drapssiktede etter at han flyttet til Bergen.

Etter det bt.no erfarer, har afghaneren fått endelig avslag på sin søknad om opphold i Norge.

Hjerte

Tolk Issa Hammer reagerer sterkt på at ikke samfunnet klarer å beskytte kristne asylsøkere.

— Mannen som tømte kokende vann over min venn, har fått oppholdstillatelse og får bli i Norge. Mens de to afghanerne, som blir angrepet for sin kristne tro, har fått avslag. Utlendingsmyndighetene tror ikke på dem når de sier at de er kristne. Men jeg vet at de har gitt sitt hjerte til Jesus. Dette er en skam for det norske samfunnet, sier Hammer.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dobbeltdrapssiktet skal ha brukt kniv og slagvåpen i angrepet

 2. NORGE

  Afghansk familie tapte i retten

 3. NORGE

  Sendt ut selv om retten fastslo at han er et barn: «Vi er utrygge her i Kabul og redde for å gå ut»

 4. A-MAGASINET

  Som barn flyktet han alene over Middelhavet. Nå er 18-åringen på flukt igjen - i Norge.

 5. VERDEN

  Eksplosiv situasjon på fem greske øyer. Flyktninger, lokale innbyggere og høyreekstreme tar nå til gatene.

 6. VERDEN

  De var en lykkelig familie på fire. Så tok ektemannen frem øksen.