Norge

- Det var en rørende film

Anders Behring Breivik forteller om hvorfor han gråt under avspillingen av propagandafilmen.

  • Jostein Ihlebæk
    Jostein Ihlebæk

— Det var en rørende film. Jeg tenker på at landet mitt holder på å dø, fortalte Anders Behring Breivik da aktor Inga Bejer Engh spurte hvorfor han begynte å gråte under avspillingen av propagandafilmen hans i retten mandag.

- Var det derfor du ble beveget? spurte Bejer Engh.

— Ja.

Les også

- Gråtingen er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet

Han forklarte også mer om hva filmen skulle fungere som:— Det er lagd som en ideologisk film. Men den musikken og filmen i seg selv er helt enkel. En amatørfilm. Det er min første Youtube-video, så jeg er fornøyd med den, forklarte Behring Breivik.

- Fornøyd med filmen

- Hadde det vært min tiende Youtube-film hadde jeg muligens ikke vært så fornøyd. Til å være min første Youtube-video er jeg fornøyd med den. Det er en trailer til kompendiet, som skal fortelle litt hva kompendiet berører, sa Behring Breivik.

— Det er også sorgen ved å se sitt folk og sin kultur bli dekonstruert, som gjørde meg veldig trist, sier Breivik.

Han var dessuten fornøyd med at filmen, som er lydlagt med tre sanger han sier han pleier å meditere til, ble vist foran det omfattende internasjonale pressekorpset som følger rettssaken.

— Ikke tatt ansvar

— Det var vissheten om at internasjonal presse så filmen og fikk med seg budskapet. Det er tragisk at internasjonal presse ikke har tatt ansvar for det som skjer. De er for multikulturalisme, sier Breivik.

Anders Behring Breivik forholdt seg rolig under første del av rettsaken. Han røpet ingen følelser da aktor leste opp navnene på de drepte og beskrev hvordan de ble drept. Derfor vakte det oppsikt da han begynte å gråte under propagandafilmen.

- Utrolig selvopptatthet

Flere så dette som et uttrykk for Behring Breiviks selvopptatthet:

- Det er selvfølgelig veldig farlig å kommentere sånt, men jeg synes det er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet. Når han hører navnene på det drepte er han helt rolig, men når hans egen produksjon vises, da er han myk og varm. Det er ganske sterkt, sa psykolog Svenn Torgersen til Aftenposten.no i går.

— Siden han ikke har vist følelser over det siste halve året, synes jeg det er overraskende at han gjør det nå. Det er en dynamikk i saken som jeg ikke hadde forventet ut fra det jeg tidligere har hørt om han. Det er mulig at han ikke var helt forberedt på at aktor skulle vise denne filmen. Han kan ha blitt overmannet av egne følelser. Så er det mulig at han synes filmen er flott, sa psykolog Pål Grøndahl.

Anders Behring Breivik tok til tårene da aktor Svein Holden viste hans propagandafilm i retten.

Les mer om

  1. 22. juli