Norge

Ville drepe alle på Utøya

Anders Behring Breiviks mål var Gro Harlem Brundtland, men han ville skremme AUF-ere på Utøya til å legge på svøm og drukne.

Terroristen hadde som mål å drepe alle på Utøya, og trodde ungdommene ville drukne da de flyktet fra øya. Men mange klarte å komme seg i sikkerhet. Foto: Audestad Paal/Aftenposten

 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Aktor Svein Holden brukte fortsatte utspørringen av terrortiltalte etter lunsj torsdag.

Han ba Breivik forklare nærmere om hva som var årsaken til at han valgte å gjennomføre et angrep på Utøya den 22.juli, etter at han tidligere på dagen nevnte at han opprinnelig hadde planer om en en rekke andre mål.

— Det var de mest attraktive målet i den tidsperioden jeg ville gjennomføre aksjonen, sa terroristen.

Mente han har støtte fra andre nasjonalister

Breivik fortalte at mange andre aktuelle mål hadde falt bort fordi det var fellesferie.

Tiltalte sa at han visste at Utøya ville bli et kontroversielt mål blant det han omtaler som militante nasjonalister i Europa, men sier at 50 prosent av disse støtter ham i utførelsen av massedrapene.

Breivik sa at han opprinnelig ønsket å gjennomføre angrepet mot Regjeringskvartalet klokken ti 22. juli, slik at han var på Utøya én time senere.

Ville drepe Brundtland

Da var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Utøya, og tiltalte ønsket å drepe henne. Dette ville han sende direkte på internett ved å bruke en iPhone.

Marte Michelet og Jonas Gahr Støre besøkte Utøya dagene i forveien, men Brundtland skulle holde tale på fredag. Derfor falt valget på 22. juli.

Breivik la fra seg planene om å filme deler av aksjonen for å laste denne opp på internett. Årsaken til dette var at han regnet med at dette ville bli for tidkrevende.

Etter å ha tatt livet av Brundtland var planen å skyte mot ungdommene, slik at disse ble skremt og la på svøm. Tiltalte sa at målet ikke var å drepe 69 ungdommer, men alle de 560 som var på Utøya.

— Jeg ville bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen. Det er vanskelig for personer som er i panikk å svømme, sier tiltalte.

Vil ikke bli omtalt som barnemorder

Breivik fortalte at det heller ikke var ”ønskelig” for ham å drepe mindreårige fordi han visste det ville bli kritisert. Han fortalte at basert på sin egen erfaring, så var de fleste i norske ungdomsparti over 18 år. Den lille andelen som var under 18 år ville han klare å skille ut. Men, han forklarer at folk snudde seg – derfor ble det vanskelig for han å avgjøre hvem som var over atten år.

- Nå i ettertid, så vet vi at et betydelig antall personer var under 18, sa Holden.

— Jeg trodde det ikke ville være flere enn 25 prosent som var under atten. Så viste det seg at det var 40 prosent. Altså, det var ikke ønskelig å ha mål som er under 18 år, derfor var jeg kritisk selv til Utøya som mål. Nå har jeg fortalt hvorfor det ble slik, men i utgangspunktet var det best å fokusere folk over 18 år, sa Breivik.

- Men i dag, hva tenker du om det?

— Uti fra forutsetningene og det som skjedde, så står jeg for Utøya og det jeg har gjort. Jeg ville fortsatt ha gjort det igjen. I utgangspunktet så fantes ikke bedre politisk mål i Norge, sa Breivik.

Han har tidligere reagert på at han er blitt omtalt som barnemorder i mediene.

- Er du en barnemorder?, spurte Holden.

— Alle politiske aktiviser, som velger å kjempe for multikulturalismen, og har lederverv i organisasjoner er legitime mål. 44 av de 65 som omkom på Utøya hadde lederposisjoner i AUF og mange nominert til bystyreposisjoner, sa Breivik.

Aktor Holden skulle egentlig fortsette sin utspørring, men etter Breiviks forklaringer, ba han dommer Wenche Elisabeth Arntzen om en pause.

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kystvaktansatt i USA planla massedrap

 2. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 3. KOMMENTAR

  Hva får et barn til å drepe to mennesker?

 4. POLITIKK

  Skutt fire ganger på Utøya. Nå seiler hun opp som het kandidat til å overta ledervervet i AUF.

 5. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 6. NORGE

  Terroristen bak 22.juli-angrepene ber om å bli prøveløslatt