Norge

Forbrukertilsynet politianmelder XXL etter prisjuks

Forbrukertilsynet tror XXLs fiktive transaksjoner er blitt gjort for å skjule mulige brudd på markedsføringsloven. Nå politianmeldes selskapet.

Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, mener formålet med XXLs praksis har vært bevisst å føre forbrukerne og Forbrukertilsynet bak lyset.
  • Frøydis Braathen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Etter mitt syn har formålet med XXLs praksis vært bevisst å føre forbrukerne og Forbrukertilsynet bak lyset, sier direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, til E24.

– Nettopp derfor går vi til det steget å politianmelde XXL for mulig brudd på straffelovens bestemmelse om bevispåvirkning (§ 160), sier Haugseth.

E24 får opplyst at XXL er kjent med anmeldelsen.

Les også

Flere XXL-butikker arrangerte dugnader med gratisjobbing

Ansatte kjøpte varene selv

For å kunne reklamere med førpris i tilbudsaviser, må butikken kunne vise til et visst antall salg av en vare i tiden opp mot en kampanje. Flere ansatte har sagt til E24 at de kjøpte varene selv, for så å ta retur på den rett etterpå.

I desember ble det offentliggjort en eksterngransking utført av advokatfirmaet DLA Piper på oppdrag fra XXL. Advokatfirmaet fant blant annet åtte «verifiserbare» tilfeller av fiktive varesalg i XXL gjennom en tiårsperiode.

Har gransket markedsføringsmaterialet

Forbrukertilsynet har analysert og gransket markedsføringsmaterialet de har fått av XXL opp igjennom årene, og kan hverken bekrefte eller avkrefte at de har mottatt manipulerte salgstall.

Derfor blir det ikke fattet noe vedtak etter markedsføringsloven i saken.

Les også

XXL-sjefen bekrefter prisjuks

Prøvde å skjule brudd på markedsføringsloven

Forbrukertilsynet kom på banen etter E24s avsløringer hvor flere ansatte sto frem og vitnet om systematisk fabrikkering av salgstall.

E24 har vært i kontakt med Altor, som opplyste at styreleder i XXL, Hugo Maurstad, for øyeblikket ikke hadde anledning til å kommentere saken. E24 har også prøvd å komme i kontakt med konstituert sjef i XXL, Tolle Grøterud, uten å få svar.

Les også

Tre sportskjeder får lavest mulig poengsum i forbrukertest

Les mer om

  1. XXL
  2. Forbrukertilsynet
  3. Markedsføring