Norge

Stoltenberg: - Historisk avgang i Egypt

Statsminister Jens Stoltenberg skriver at «en bred folkevilje har vunnet gjennom» i Egypt. Her fotografert under Arbeiderpartiets landsstyremøte. FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX Åserud, Lise

 • Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han håper at ikke ett autoritært regime blir erstattet av et annet.

Les også:

— Det vi er vitne til, er at folkeviljen er en mektig kraft. Utviklingen er oppløftende og i sannhet historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen. Men det er for tidlig å si noe sikkert om utfallet av en demokratiseringsprosess, sier Stoltenberg til NTB.

Han legger til at demonstrantene ved Mubaraks avgang har fått innfridd sitt viktigste krav og at dette gir mulighet for at det egyptiske folk skal få velge sin framtid og sine egne ledere.

Alle krefter må bidra

– Egypt står nå overfor enorme utfordringer. Det er avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et demokratisk styresett, der menneskerettighetene blir fullt ut respektert, understreker statsministeren.

Han sier at Norge og det internasjonale samfunn skal bistå i denne prosessen, dersom egypterne selv ber om det.

– Slik bistand må i så fall gis uten at det krenker det egyptiske folks selvstendighet, sier statsministeren. Han understreker at situasjonen fortsatt er uklar og at det folkelige opprøret foreløpig ikke synes å ha noen lederskikkelser.

– Selv de beste Egypt-kjennerne er usikre på hva som skjer. Men det internasjonale samfunn forventer at medlemmene av militærrådet er lydhøre overfor folkemassene, sier Stoltenberg.

Vært i kontakt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket fredag ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltakelse, og at tydelige reformer er avgjørende for at egypterne kan uttrykke sin demokratiske vilje, heter det i uttalelsen fra statsministeren.

– De to siste ukene har vist at det finnes en omfattende liberal og demokratisk bevegelse som gir grunn til fremtidshåp. Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på, sier statsminister Stoltenberg.

 1. Les også

  Mubarak går av

 2. Les også

  - Han må forlate landet

 3. Les også

  Mubarak har forlatt Kairo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  NY Times: Israel bombet IS på Sinai – med Egypts velsignelse

 2. KULTUR

  For over 1300 år siden forsvant to byer i havet. Se skattene som er hentet opp fra havbunnen.

 3. A-MAGASINET

  De gamle er yngst. Bare se på egypterne.

 4. VERDEN

  Angrepene på kristne truer Sisis troverdighet som garantist mot terror

 5. FOTBALL

  Russland med ny fest på hjemmebane - videre i VM etter utklassing av Egypt

 6. VERDEN

  Egypts utenriksminister i samtaler med Netanyahu