Se norske NATO-soldater ta ordre fra nordkoreanske instruktører

KIRKENES (Aftenposten.no): Kirkenes er Norges svar på Nord-Korea, mener kunster Morten Traavik.

— Overgripende kan vi si at vi har vært vitne til verdenshistorie. Det er ikke ofte at jeg tar sånne ord i min munn, men jeg føler det er berettiget etter denne uken, og denne forestillingen, sier kunstneren Morten Traavik.

I helgen gjestet han festivalen Barents Spektakel i Kirkenes - og med seg på laget hadde han blant annet fem nordkoreanske musikkstudenter og to nordkoreanske instruktører av verdens største masseforestilling, Arirang.

Norgesrekord

Sammen med 250 soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) satte de norgesrekord:

For første gang ble en menneskelig billedvegg fremvist i Norge. Inspirert av den nordkoreanske massegymnastikkformen, Arirang, holdt soldatene holdt opp små utdrag av bilder, som sammen utgjorde et større bilde på 25 ganger 15 meter.

De norske NATO-soldater lystret ordrene fra de nordkoreanske massegymnastikkinstruktørene, og skiftet bilde etter flaggsignalene fra instruktørene.

Norgesrekordforsøket var et kulturelt, og ikke militært, samarbeid mellom GSV og BarentsSpektakel.

Forestillingen har fått navnet ME/WE og er en del Traaviks kunstprosjekt "The Promised Land", Det er et kunstverk i tre deler, som Traavik har utviklet i og om Nord-Korea.

De siste tre årene har kunstneren reist til og fra verdens mest lukkede land med blant annet discokuler og rockegitarer under armen.

— Utviklingen av kunstprosjektene har gått hånd i hånd med å bygge tillit hos nordkoreanerne, og i fjor ble jeg og landets Komité for Kulturelle Forbindelser enige om at vi skulle realisere den første store delen av samarbeidet her i Kirkenes, sier Traavik.

-Kirkenes, Norges svar på Nord-Korea

Og ifølge ham er det ikke helt tilfeldig at det kulturelle samarbeidet på norsk side skulle utspille seg i Kirkenes:

- Kirkenes er jo på mange måter Norges svar på Nord-Korea, i den forstand at sistnevnte på en måte er den siste frysetørkede rest av den kalde krigen, som jo har pågått siden Korea-krigen tok slutt for over 60 år siden. Nord-Korea, Kirkenes og Sør-Varanger-området deler erfaringer fra den kalde krigen som fortsatt er levende i området her, sier Traavik.

— Ekstra artig er det at dette enorme landet Russland, som har så mange grenser med så mange land, har sin sørøstligste grense, en kort stump, helt øst mot Nord-Korea, og sin nordvestligste grense, også en kort stump, mot Sør-Varanger.

- Bare et lite land i mellom?

— Bare et lite land i mellom, ler han.

17. mai i Pyongyang

ME/WE er ikke det siste man får se av Traaviks "The Promised Land". Nå skal norsk kultur på visningsferd til Nord-Korea. Massegymnastikk skal byttes ut med norsk 17. mai-tog.

- Det neste dere får se blir en stor norsk kunst- og kulturfestival som jeg skal organisere i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang på selveste 17. mai, sier Traavik.

Kunstneren Morten Traavik satte i helgen norgesrekord. For første gang ble en menneskelig billedvegg fremvist i Kirkenes. 250 NATO-soldater mottok ordre fra to nordkoreanske instruktører, alt etter Traaviks regi.