Norge

– Behring Breivik ville bombe Aftenposten, NRK og VG

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) spanet på NRK-ansatte og NRKs lokaler, og planla å bombe lokalene til NRK, Aftenposten og VG, ifølge avhør som NRK har fått tilgang på.

NRK skal ha vært hovedmålet. Behring Breivik skal ha drevet spaning på NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo to ganger. Foto: Scanpix

 • Ntb

Behring Breivik har i avhør forklart seg detaljert om andre mål som han vurderte da han planla terrorangrepene. Før han bestemte seg for å slå til mot regjeringskvartalet og Utøya, vurderte han lenge å bombe Aftenposten, VG og NRK.

Les også

Fra dette rommet planla han terroren

Han vurderte å ramme VG og Aftenposten samtidig som han slo til mot regjeringskvartalet, men slo fra seg denne planen fordi han trodde han ikke ville klare å dra til Utøya etterpå, melder NRK.Han har forklart at han gjerne ville «ta» både Aftenposten og NRK. NRK skal ha vært hovedmålet. Behring Breivik skal ha drevet spaning på NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo to ganger. Han skal ha visst nøyaktig hvor inngangen til den politiske redaksjonen og utenriksredaksjonen lå. Ved å nærme seg bygningene på sykkel, skal han også ha kartlagt hvor NRK-journalistene har røykepauser.

For å ramme journalistene, vurderte han å lage to bomber på mellom 50 og 60 kilo, som han skulle levere ved å iføre seg en Fedex-uniform.

Aftenposten skulle angripes ved å skjule en bombe i et kjøleskap og deretter ta heisen opp i avisens lokaler.

Behring Breivik har i manifestet skrevet at journalister er et høyt prioritert mål. Han anså journalistkonferanser, som SKUP-konferansen i Tønsberg, som attraktive mål.

(©NTB)

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene

 2. NORGE
  Publisert:

  Fem år siden 22. juli - dette skjer i dag

 3. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-serieskaperne: – Det hadde ikke gått an å lage serien uten Breidablikk

 4. NORGE
  Publisert:

  Behring Breivik-saken starter 10. januar

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 6. NORGE
  Publisert:

  Støre på Utøya: – Må bekjempe ekstremisme med bred front