Norge

Lørenskog-forsvinningen: Politiet jobber ut fra liste over potensielle drapsmenn

Politiet etterforsker nå forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen som en potensiell drapssak. De sitter med en liste over personer som de mener kan stå bak drapet.

Politiets hovedhypotese i forsvinningssaken har endret seg. Nå mener de at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

I snart åtte måneder har politiet etterforsket forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen som en angivelig kidnapping. Onsdag hadde dette endret seg. Politiet endrer hovedhypotesen til at Hagen er drept, og at saken kan dreie seg om et drap fordekt som en kidnapping.

I de fleste store etterforskninger hvor gjerningspersonen ikke er kjent for politiet, opprettes det lister over såkalte moduskandidater. En moduskandidat er en person som kan anses som mistenkt på grunn av sin beviste oppførsel i tidligere eller lignende saker.

Kommunikasjon mellom Øst politidistrikt og Kripos viser at potensielle moduskandidater for den angivelige bortføringen ble diskutert minst så tidlig som 6. november i fjor, syv dager etter at politiet ble kjent med forsvinningen.

– Jobber dere nå med en liste over potensielle moduskandidater for drapshypotesen?

– I en stor og omfattende etterforskning, så er moduskandidater et naturlig etterforskningsskritt, svarer politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske.

Politiet jobber blant annet med å finne et mulig motiv for det angivelige drapet på Anne-Elisabeth Hagen, opplyser etterforskningsleder Tommy Brøske. Foto: Olav Olsen

Les også

Lørenskog-forsvinningen: Politiet mener det er grunn til å tro at Anne-Elisabeth Hagen er drept

Har liste over mulige gjerningspersoner

– Så dere har en liste over personer som kan ha drept Anne-Elisabeth Hagen?

– Ja, vi har fokus på å se om det er noe vi kan finne interessant for saken blant moduskandidater.

Etterforskningslederen ønsker ikke å kommentere lengden eller antallet på denne listen.

– Dette handler blant annet om å finne ut hvem som kan ha motiv for å utføre denne slags type handling. Det er et interessant spørsmål i dagene og ukene som kommer, sier han.

Går bort fra kidnappings-teori

Onsdag klokken 12 på Skedsmo politistasjon orienterte politiet pressen om utviklingen i etterforskningen. Det var på forhånd kjent at de skulle svare på sentrale spørsmål. Det viste seg å være at politiets hovedhypotese er blitt endret, fra bortføring til drap.

Brøske legger følgende til grunn for endringene:

 • En svært begrenset vilje til kommunikasjon fra dem som skal ha bortført henne.
 • Fraværet av kontakt de siste månedene.
 • Mangel på livsbevis.
 • En lite egnet form for kommunikasjon fra de angivelige bortførerne.
 • I tillegg til en «helhetsvurdering».

Brøske ønsker ikke å konkretisere når politiets hovedhypotese endret seg.

– Hypotesen om drap har vært med oss siden vi ble kjent med saken. Men det er bortføringshypotesen som nå blir vektet litt lavere.

Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Kona til en av Norges rikeste menn har snart vært savnet i åtte måneder. Foto: Politiet / NTB scanpix

Mener politiet ikke er blitt lurt

– Er politiet blitt villedet av sporene man fant i boligen og kontakten med dem som har utgitt seg for å være kidnappere?

– Jeg vil ikke bruke ordet villedet, men det er et faktum at vi i åtte måneder hadde bortføring som hovedhypotese. Det har vært basert på de funnene som ble gjort innledningsvis. Så får vi eventuelt evaluere dette senere, svarer han.

Bevisene han omtaler er blant annet trusselbrevet som ble funnet i Sloraveien 4 og kontakten med personen eller personene som har utgitt seg for å være de antatte kidnapperne.

Politiet har gjennomført en rekke kriminaltekniske undersøkelser i og rundt Hagen-familiens bolig i Sloraveien 4. på Fjellhamar i Lørenskog kommune. Foto: Torgeir Strandberg

Etterforskningsekspert: Må koble gjerningsperson med motiv, åsted og aller helst et lik

– Jeg er ikke overrasket over denne utviklingen, sier Ivar Fahsing til Aftenposten.

Han er forsker og politioverbetjent ved Politihøgskolen og ekspert på politietterforskning.

Fahsing mener politiets opplysninger fra pressekonferansen onsdag tyder på at politiet langt på vei utelukker en reell kidnapping.

– Dette har garantert vært svært krevende. Det er ikke lett å trekke sikre konklusjoner på bakgrunn av spor som til dels kan være konstruerte eller fraværende, sier han.

En av politiets utfordringer nå vil være å koble en mulig gjerningsperson med motiv, et åsted og aller helst et lik, mener han.

Boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen er et potensielt åsted for det antatte drapet på kona til en av Norges rikeste menn. Kriminalteknikere fra Kripos har tilbrakt utallige timer inne i boligen gjennom etterforskningen. Foto: Hans O. Torgersen

Les også

Blant leserne av Dagens Næringsliv letter politiet etter antatte kidnappere

Papirsporet

Endringen av hovedhypotese vil ikke få noen konsekvenser for omfanget av den videre etterforskningen, opplyser etterforskningsleder Brøske.

Øst politidistrikt får fortsatt bistand fra Kripos, Økokrim og Oslo politidistrikt med etterforskningen av saken. Samtidig får de støtte gjennom internasjonalt politisamarbeid.

Gjennom den snart åtte måneder lange etterforskningen har politiet nå «gode holdepunkter» for å si hvor papiret som ble brukt til å skrive trusselbrevet er produsert og solgt. Politiet ønsker derimot ikke å kommentere nærmere rundt dette beviset.

Politiet opplyste familien om den nye hovedhypotesen tirsdag. Det var en tung beskjed, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden. Foto: Olav Olsen

Les også

Tok to dager før politiets kriminalteknikere tok seg inn i boligen til Hagen

Krevende beskjed å få

Familien og en representant fra advokatfirmaet Hjort ble i et møte med politiet tirsdag orientert om den nye utviklingen i saken. Fortsatt har de et håp om at Hagen fortsatt er i live, sa familiens bistandsadvokat Svein Holden til Aftenposten onsdag.

– Familien har god tro på at hun er i live og jobber videre med dette grunnlaget, sa bistandsadvokaten, men la til:

– Sett i lys av det lange tidsforløpet, er det ikke overraskende at politiet muliggjør sannsynligheten for et drap sterkere enn tidligere. Det var en krevende beskjed å få for familien.

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Anne-Elisabeth Hagen
 3. Tom Hagen
 4. Politiet
 5. Lørenskog
 6. Krim