Norge

Regjeringskvartalet - før og etter

Se ødeleggelsene

 • Atle Brunvoll

Samleside: Alle våre saker om tragedien

Bildene over viser deg omfanget av deler av ødeleggelsene i Regjeringskvartalet. Vi har satt sammen bilder tatt før eksplosjonen 22. juli med bilder som er tatt etter at området ble seende ut som en slagmark.

 • Det første bildet er tatt fra Einar Gerhardsens plass mot den såkalte høyblokka. Bomben gikk av foran denne bygningen.
 • Det andre bildet er tatt fra Grubbegata ned mot Høyesterett. Til høyre på bildet kan man se kantinen til den såkalte høyblokka.
 • Det tredje bildet er tatt fra Grubbegata opp mot den såkalte S-blokken hvor Helse- og omsorgsdepartementet holder til.
 • Det fjerde bildet er nok et bilde tatt fra Einar Gerhardsens plass mot Høyblokka som huser statsministerens kontor og Justisdepartementet.
 • Det femte bildet viser ødeleggelsene hos Jaffna Food i Youngs gate, et par kvartaler unna selv stedet for eksplosjonen.
 • Det sjette bildet er tatt øverst i Grubbegata ned mot regjeringskvartalet. Høyblokka til høyre på bildet.
 • Det syvende bildet er tatt fra Akersgata og viser ødeleggelsene i Høyblokka fra motsatt side av bygningen hvor eksplosjonen fant sted.
 • Det åttende bildet viser Grubbegata ned mot Grensen og er tatt ikke langt fra selve eksplosjonsstedet.

Klokken 15.22

Fredag 22. juli klokken 15.22 gikk en kraftig bilbombe av utenfor Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Trykkbølgen bredte seg utover plassen rundt Høyblokka, der Justisdepartementet og Statsministerens kontor er lokalisert.

Flere omkringliggende bygg fikk store materielle skader, vinduer ble pulverisert og meldinger om sårede tikket snart inn. 5 minutter etter eksplosjonen var masseutrykningen i gang, og politiet sperret av store deler av sentrum i frykt for nye eksplosjoner.

Skyttel

Ambulansene kjørte skyttel til sykehuset, selv vanlige rutebusser blir brukt til å frakte skadede. Hittil har åtte mennesker mistet livet i angrepet, mens langt flere er skadet.

Klokken 17.27 mottok Nordre Buskerud politidistrikt den første meldingen om skyting på Utøya i Tyrifjorden. Den antatte gjerningsmannen, Anders Behring Breivik, tok livet av minst 68 personer i skyteepisoden. Breivik har også tatt på seg ansvaret for bomben i sentrum.

Nye plasser

Selv om de ikke kan måles med de menneskelige tapene, er skadene på Regjeringskvartalet omfattende. Av bygningene i regjeringskomplekset, er det bare R5 det vil være mulig å flytte inn i med det første, melder NTB.

I mellomtiden må departementene finne 2000 nye kontorplasser i Oslo sentrum.

I bildeserien over er de de fleste "før-bildene" er redigerte bilder hentet fra Google StreetView.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tre personer døde etter eksplosjon i Paris.

 3. VERDEN
  Publisert:

  42 skadet i eksplosjon i restaurant i Sapporo

 4. POLITIKK
  Publisert:

  AUF: – Unike sår etter 22. juli-bomben blir borte

 5. VERDEN
  Publisert:

  Voldsom eksplosjon i Linköping

 6. NORGE
  Publisert:

  En person skadet i eksplosjon i Kristiansand