Norge

Skaff deg flaggermus for å bli kvitt myggen

Fuktig vær får mengder av mygg til å terrorisere Østlandet, og spesielt flomrammede områder. Men ikke fortvil. Hjelpen er nær.

En flaggermus spiser 1000-3000 mygg hver natt. Ved hjelp av en flaggermuskasse kan du dermed begrense mengden av de irriterende insektene. JEROEN VAN DER KOOIJ

 • Arild M. Arild M. Jonassen

Juni måned var den nest våteste siden 1900. Det våte været har ført til ekstra mye mygg i Norge denne sommeren.

Men hvordan redusere myggplagen? Skaff flaggermus som nye naboer!

Tar knekken på myggen

En flaggermus spiser alene 1000–3000 mygg hver natt. Zoolog Jeroen van der Kooijs råd er enkelt: Heng opp spesiallagde flaggermuskasser i nabolaget. En typisk flaggermuskasse består av et sted mellom 10 og 30 flaggermus – som tar knekken på 10.000–90.000 mygg pr. natt.

Den vernede bedriften Heia Vita på Fetsund har startet produksjon av amerikanske flaggermuskasser som anbefales av zoologen. Men for mange er flaggermusenes luftakrobatikk i nattemørket det reneste skrekkscenario. Historier om flaggermus som har angrepet lyshårede jordboere, gjør at mange i første omgang vil betakke seg for å få den slags naboer. Zoologen har likevel håp om kjempesalg av kassene.

— Ufarlig

Selv har van der Kooij jobbet med flaggermus i mer enn 20 år uten å høre at noen er blitt angrepet av dem. Han sier flaggermuskassene vil bety et stadig bedre vern mot myggplagen etter hvert som nye flaggermuskolonier etablerer seg.

Gjennom Norsk Zoologisk forening er van der Kooij knyttet til mottaksstasjonen for flaggermus i Oslo, og har møtt mange mennesker med flaggermusskrekk. Hver sommersesong ringer rundt 150 mennesker dit når de har flaggermus i huset. Noen er redde for hva det innebærer. Van der Kooij sier skeptikerne raskt blir fascinert når de på mottaksstasjonen får se små flaggermus på kloss hold. Og skaffer folk seg flaggermuskasser, akkurat som fuglekasser, så vil luftens myggkverkere foretrekke disse fremfor bolighus.

Truede arter

Flaggermusen er imidlertid truet. 7 av 12 flaggermusarter i Norge står på rødlisten som arter i fare. Hovedårsakene er at moderne skogdrift tar livet av gamle løvtrær, der flaggermusen søker ly i hulrom, og at bolighusene tettes stadig mer i energisparingens tjeneste.

I Nord-Amerika settes flaggermuskasser opp i både parker, på campingplasser og rundt hoteller som myggvern. Denne typen flaggermuskasser er det som produseres i tykkeste myggland på Fetsund. Der må mange holde seg innendørs når myggplagen er som verst. Ideen til sitt nye produkt fikk den vernede bedriften fra en A-magasinspalte.

Van der Kooij har vært på studietur til USA, og han mener det vil bety mye for disse artenes eksistens om folk skaffer nye flaggermushjem.

Barnas favoritt

Både ved Lista og i Stavanger er det allerede satt opp flaggermuskasser. Ved Østensjøvannet bor selveste overklassen med høy boligstandard. Her er kassene laget av flis og betong som står imot hakkespettens herjinger. Sofiemyr skole i Akershus har også skaffet seg flaggermuskasse.

For barna er nattlig flaggermusjakt med ultralyddetektor en vinner. Flaggermusenes høyfrekvente navigering fanges opp.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sprer disse smitte med norske loft som base?

 2. NORGE

  Flaggermusungene tålte ikke hetebølgen. Mange døde i sommervarmen.

 3. ØKONOMI

  Kraftig økning i digitale trusler mot Norge

 4. NORGE

  Statsminister Erna Solbergs tale til folket i forbindelse med koronakrisen

 5. KOMMENTAR

  «Skattekutt for de rikeste» høres helt merkelig ut for mange av Norges bedriftseiere.

 6. DEBATT

  En krisepakke for bylivet kan redde bedrifter og innbyggere samtidig