Norge

Seks omkomne etter helikopterstyrten i Alta. Fem lokale ungdommer blant de døde.

Seks personer er bekreftet omkommet etter at et helikopter styrtet utenfor Alta, melder politiet i Finnmark.

Røyk stiger opp, mens et helikopter svever over stedet.
 • Åshild Breian
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder
 • Kjersti Nipen
  Journalist

Sentralstyremedlem i Frp og tidligere statssekretær, Ronny Berg fra Alta mistet sin eldste sønn, Kevin, i helikopterulykken. Det er familien som har gått ut med opplysningen.

Politiet venter foreløpig med å frigi navnene på de omkomne. Politiet er imidlertid sikre på hvem som var ombord, men den formelle identifiseringen vil ta litt tid.

De fem passasjerene i helikopteret var unge personer tidlig i 20-årene - alle fra Alta. En svensk statsborger var pilot.

Kevin Berg, sønn av Frp-topp Ronny Berg, er en av de omkomne etter helikopterulykken. Bildet er publisert i samråd med familiens kontaktperson stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt.

I en Facebookpost skriver Ronny Berg: «Livet er så jævla urettferdig. Masse flott ungdom som hadde hele livet sitt foran seg, og nå er dem borte. Vi får leite etter styrken sammen, når livet føles rasert og helt tomt.»

VG har vært i kontakt med stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt, som er en nær venn av familien Berg. Han opplyser at identifiseringen av Kevin Berg er gjort i samråd med familien.

Kevin Berg gikk for to år siden ut av Alta videregående skole med toppkarakteren seks i fem av fagene. Med et gjennomsnitt på 5,3 var han beste elev på yrkefag dette året, og ble gjort stas på i lokalavisen Altaposten og av en stolt rektor.

Skal hente ned de omkomne

– Det er sikre opplysninger på de som var ombord i helikoptere, men vi jobber fortsatt med å frigi navnene på de omkomne. Akkurat nå jobber vi med å få fraktet de omkomne ned fra ulykkesstedet, forteller Øyvind Lorentzen, lensmann i Alta søndag ettermiddag.

Lensmann Øyvind Lorentzen i Alta opplyser at ulykkesstedet for helikopterulykken er krevende.

Tre fra Kripos og tre fra Havarikommisjonen er tilstede på ulykkesstedet utenfor Alta. Det er nå innført fly og ferdselsforbud i området av hensyn til de som jobber på stedet. Det er også innført ferdselsforbud 500 meter rundt ulykkesstedet, og sivilforsvaret bistår med vakthold og søk i terrenget.

Det skal også innhentes elektroniske spor fra helikopteret og de som var ombord i helikopteret.

Under pressekonferansen søndag sa også politiet at de ikke kjente til om det var sendt ut nødmeling før helikopteret styrtet.

Får bistand fra Frankrike

Lorentzen sa også at de vil få bistand fra den franske flyhavarikommisjonen. Representanten derfra kommer mandag. I tillegg vil en representant fra helikopterprodusenten og en fra motorprodusenten komme til Alta for å bistå.

– Tre personer fra Kripos og tre fra havarikommisjonen er i gang med arbeidet nå. Ytterligere to kommer fra Kripos i dag, sa Lorentzen.

Åstedsundersøkelsene er startet og vil pågå videre i dag, i morgen og muligens også tirsdag, opplyser han.

Søndag ettermiddag jobber de med å frakte de omkomne ned fra ulykkessstedet.

– Vi fulgte med helikopteret som svirret rundt, og plutselig ser vi at det flyr rett i fjellet. Det begynte å brenne og vi skjønte at vi hadde vært vitne til noe vi ikke hadde lyst til å være vitne til. Det var helt forferdelig å se, sier øyenvitne Gørill Føleide til NRK.

– Skal skaffe oss oversikt først

Kåre Halvorsen i Statens havarikommisjon er på plass i Alta. I dag skal teamet begynne å gjøre observasjoner på ulykkesstedet.

På Alta lufthavn ble det like etter klokken 10 holdt ett minutts stillhet for de omkomne.

Det er foreløpig ukjent om det finnes lyd eller bilder fra ulykkesflyet før det styrtet. Mens passasjerfly har krav om en såkalt «svart boks», flygeregistrator, er det ikke tilsvarende krav til denne typen lette helikoptre.

– Helikopteret er derimot utstyrt med en enkel lyd- og videoopptager som ikke er kræsjbeskyttet. Likeledes er det andre enheter som lagrer informasjon, opplyser Halvorsen overfor Aftenposten.

Mye brukt helikoptertype

Helikopteret, av typen AS350 (senere omdøpt til H125) fra den europeiske fabrikanten Airbus, var leid inn i forbindelse med festivalen Høstsprell. Festivalen er nå avlyst. Helikopteret tar fem passasjerer pluss pilot, og er den mest brukte typen til innenlandsvirksomhet i Norge.

– Akkurat dette helikopteret var helt nytt og ble tatt i bruk i sommer, sier avdelingsdirektør Wenche Olsen i Luftfartstilsynet til Aftenposten.

Det var et helikopter av denne typen som styrtet.

Hun har foreløpig ingen informasjon om ulykkeshistorikken til helikopteret i Norge, eller selskapet Helitrans.

Luftfarstilsynet fører jevnlig tilsyn med basene og helikoptrene til Helitrans, siden det er blant landets største helikopterselskaper.

HRS har ikke indikasjoner på at styrten skyldes vanskelige værforhold, da det var opphold og fint vær på stedet.

Setter alle helikoptre på bakken

Til Dagbladet opplyser helikopterselskapet Helitrans at de setter alle sine 25 helikoptre på bakken inntil videre. Når de vil fly igjen vil bli vurdert fortløpende.

– Det er veldig vondt. Det er ikke så mye annet å si enn at dette er tunge tider, sier Richard A. Simonsen, sjef i Helitrans, til Dagbladet.

Til det svenske nyhetsbyrået TT opplyser Simonsen at piloten hadde arbeidet for Helitrans i over to år.

– Våre tanker går til vår medarbeiders familie, venner og kolleger. Det er en stor sorg, sier Simonsen.

Ulykkeshelikopteret er formelt eiet av selskapet Skjolden Cruisekai AS, som drives av investoren Oddvar Røysi, og ble registrert i det norske Luftfartøyregisteret 4. juni i år. Røysi eier også Helitrans.

– Det var flunka nytt, og del av en flåte på til sammen syv helikoptre av samme type som vi kjøpte inn i juni, forteller Røysi. Helikoptereieren var i formiddag preget av tung sorg og sjokk over det som har skjedd. Han har ingen formening om hva som kan være årsaken til ulykken.

Fløy turer med publikum

Ifølge Høstsprells egen Facebook-side tilbød helikopteret turflyvning i nærområdet med deltakere på festivalen, til en pris av 500 kroner per person.

Helikopterturene startet klokken 16 lørdag, en time forsinket enn opprinnelig planlagt. Ulykken ble meldt inn til nødetatene klokken 17.05.

Slår ring om de berørte

– Altasamfunnet er rammet av en alvorlig ulykke. Mine tanker går til familie og venner som har mistet noen de er glade i, sier Altas ordfører Monica Nielsen i en pressemelding.

Alta kommune har satt kriseledelse som koordinerer kommunens ressurser. Det er kriseteam på Kvenvikmoen og det er opprettet pårørendesenter på Alta helsesenter med leger og sykepleiere. Samt en pårørendetelefon.

– Det er en trist dag, det finnes ikke ord som kan beskrive det jeg føler nå. Nå skal vi vise den varmen som bor i Altasamfunnet og slå ring om de berørte. Denne ulykken preger hele lokalsamfunnet og vil gjøre det i lang tid. I dag har vi hovedfokus på dem som er rammet, sier ordføreren.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5