Norge

Tre innlagt på sykehus etter å ha spist fluesopp

Tre personer ble tidligere i år innlagt på intensivavdelingen på Akershus Universitetssykehus etter å ha fått i seg hvit fluesopp.

Hvit fluesopp er en av Norges giftigste sopper og kan være dødelig.
 • NTB

Ifølge Willy Aasebø, avdelingsleder på nyremedisinsk avdeling på Ahus, ble de tre syke etter å ha spist av samme måltid. Nå advarer overlegen folk mot å spise sopp de er usikre på.

– Den hvite fluesoppen som det finnes mye av i Norge, ligner veldig på en delikatessesopp som finnes i Østen. Folk som kommer inn til oss, har ofte tatt feil mellom disse soppene, forteller Aasebø til NRK.

Hvit fluesopp kan forveksles med hvite sjampinjonger. Giften angriper lever og nyrer, og symptomer på forgiftning merkes ofte først etter ett til to døgn.

– Personer som får i seg hvit fluesopp, kan få magesmerter og begynne å kaste opp. Forgiftningen kan føre til leversvikt. Det kan i verste fall være dødelig, sier Aasebø.

Roger Andersen, som leder Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, råder folk til å bruke appen « Digital soppkontroll ». Der kan du ta bilde av sopp du finner. En soppkontrollør vurderer bildene og forteller om soppen er spiselig eller ikke.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Hvordan kunne trebroen kollapse? Dette er teoriene som diskuteres nå.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5