Norge

Forsvinningssaken: Går ut med skosåleavtrykk etter antatt gjerningsperson

I snart ti måneder har Anne-Elisabeth Hagen vært savnet. Politiet har funnet et skosåleavtrykk som de mener tilhører en antatt gjerningsperson.

Øst politidistrikt, her representert ved politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske, gikk onsdag ut med ny informasjon om forsvinningssaken.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

– Det er det eneste skosåleavtrykk hvor vi ikke har klart å identifisere en eier eller bruker. Avtrykket er funnet på et sted som tilsier at det tilhører en gjerningsperson, sier politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske ved Øst politidistrikt til Aftenposten.

Skosåleavtrykket ble funnet et «sentralt sted» i Sloraveien 4. Avtrykket ble sikret gjennom politiets kriminaltekniske undersøkelser inne i boligen, og det er blitt avsatt flere avtrykk, opplyser Brøske.

Skoen av merket Sprox, som selges på Sparkjøp både i Norge og i utlandet, ble vist frem under en pressekonferansen på politihuset på Lillestrøm onsdag.

Dette er skosåleavtrykket politiet mener tilhører en gjerningsperson.
Les også

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i over ni måneder. Dette har skjedd i forsvinningssaken så langt.

Ber skokjøpere ta kontakt

I april henvendte norsk politi seg til andre lands politimyndigheter for hjelp til å identifisere avtrykket. I mai fikk de svar, etter at tysk politi hadde avdekket at såleavtrykket tilhørte skotypen Sprox.

Avtrykket kommer sannsynligvis fra en sko i størrelse 45.

To typer Sprox-sko har samme såle som den politiet mener ble avsatt inne i huset på Lørenskog.
Skoene er solgt fra august 2016 og frem til mai 2019, opplyser politiet.

Skomerket Sprox selges i butikkjeden Sparkjøp i Norge. Politiet opplyser at sko av to ulike typer har samme såle, og at skoene selges i alle Sparkjøps 24 butikker, i tillegg til kjedens postordreløsning.

Politiet gjennomgår nå et materiale med opplysninger om alle som har betalt de to skotypene med kort og faktura.

Politiet ber alle som har kjøpt sko av denne typen i størrelse 44, 45 eller 46 og betalt kontant om å ta kontakt. De som er usikker på betalingsmåte bes også om å kontakte politiet.

Politiet viste frem sålen på de aktuelle skotypene under onsdagens pressekonferanse.

Politiet: Påfallende at kontakten har opphørt

Saken etterforskes fortsatt bredt, og politiet får fortsatt bistand fra Kripos og en rekke andre etater i Norge og i utlandet. Politiets hovedhypotese er fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept.

Det er over 300 dager siden Anne-Elisabeth Hagen, kona til en av Norges rikeste menn, forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog.

Under pressekonferansen onsdag opplyste politiet også at det ikke har vært noen ny kontakt med den antatte motparten siden 8. juli.

– Det er påfallende at kontakten på nytt har opphørt, og at det ikke har vært noen ny henvendelse siden 8. juli. Vi vurderer det som lite sannsynlig at det faktisk er mulig å fremskaffe et livsbevis, sier Brøske.

Anne-Elisabeth Hagen og hennes mann Tom Hagen.

3D-skanning, lydundersøkelser og gjentatte søk

Politiet har tidligere varslet at det i høst vil være behov for å gå ut med mer informasjon til offentligheten. Brøske vil ikke utelukke at politiet vil få et behov for å gå ut med ytterligere informasjon ved et senere tidspunkt.

I løpet av etterforskningen har politiet gjennomført en rekke undersøkelser på eiendommen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen på Fjellhamar i Lørenskog kommune.

 • 23. januar: 84 dager etter at Hagen forsvant, gjennomførte dykkere søk i vannet som ligger nedenfor boligen. Det gjøres aldri noen funn av betydning for etterforskningen.
 • 31. januar: To kriminalteknikere fra Kripos gjennomførte 3D-skanning av eiendommen.
 • 18. mars: Musikkprodusent og tekniker Truls Birkeland gjennomfører lydtekniske undersøkelser inne i og rundt boligen.
 • 11. april: Politiet gjennomfører nye søk med sporhunder i et forsøk på å finne gjenstander og eventuelt andre spor som kan være på eiendommen.
 • 29. april: Det gjennomføres et nytt søk i Langvannet, som ligger like nedenfor boligen. Det gjøres også søk i et nytt vann, kalt Vesletjernet, som ligger rundt 250 meter unna boligen til familien.
31. januar ble det gjort 3D-skanning av eiendommen til familien Hagen.
Musikkprodusent og tekniker Truls Birkeland gjennomførte i mars lydtekniske undersøkelser på eiendommen.

Bistandsadvokat: – Vil alltid ha håp

Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden sa til VG før pressekonferansen at familien ble varslet tidligere denne uken om informasjonen som skulle bli offentliggjort.

– Vi håper naturligvis dette vil bidra til at politiet oppklarer saken og at gjerningspersonene blir pågrepet, sier han til avisen.

Familien har forståelse for politiets konklusjon, ettersom det har gått lang tid uten noe bevis på at Anne-Elisabeth Hagen er i live, forteller Holden til NTB.

– Men de vil alltid ha håp om at hun er i live, inntil det motsatte eventuelt bekreftes, sier han.

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Krim
 3. Tom Hagen
 4. Politiet
 5. Anne-Elisabeth Hagen
 6. Lørenskog