Svensk skip fast i isen ved Svalbard – 16 passasjerer evakuert

Et svensk fartøy på oppdagelsestur ved Svalbard sitter tirsdag fast i isen sørvest i Hinlopenstredet. 16 passasjerer er evakuert.

Her forberedes passasjerene på å vinsjes opp i helikopteret.

Saken oppdateres.


Et redningshelikopter fra Svalbard har evakuert de 16 passasjerene som var om bord og er på tur tilbake til Longyearbyen, melder Hovedredningssentralen.

Kapteinen på M/S Malmö varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 15 tirsdag ettermiddag med ønske om å få evakuert passasjerene.

Da drev fartøyet med isen og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane.

Om bord i skuta er både filmprodusenter som skal dokumentere klimaendringer og folk som har interesse for klimaspørsmål.

– Udramatisk

– Både vindkart og iskart fortalte skipperen at vi kunne komme oss inn i sundet, men det ble fort sperret av is og vinden blåste isen ned i Hinhopen, sier ekspedisjonsleder Tore Topp til NTB.

Skuta er isforsterket, men er ikke noen isbryter og derfor ble det bestemt å evakuere passasjerene.

– Evakueringen foregikk profesjonelt og udramatisk. Vi har vært ute en vinterdag før, sier Topp, som er ute på sin sjette ekspedisjon.

Mannskapet på sju blir igjen om bord for å forsøke å få båten løs. Det forventes at isen vil sprekke noe opp når det blir flo sjø tirsdag kveld. Kapteinen håper da på å ta båten ut i åpent farvann for egen maskin.

– Vi håper å kunne fortsette turen om et par dager, sier Topp.

Et redningshelikopter fra Svalbard har evakuert de 16 passasjerene som var om bord.

Klimatokt

Det er lite vind i området, men snøbyger og sikt ned i 200 meter i bygene. Kystvaktskipet KV Andenes er dirigert mot havaristen og forventes å være framme rundt klokken 4.00 i onsdag morgen.

I Longyearbyen vil passasjerene bli ivaretatt av lokal redningssentral i samarbeid med representanter fra rederiet.

MS Malmö seiler i kjølvannet til polarskuta «Quest» som i 1931 var baseskip for den svensk-norske Ahlmann-ekspedisjonen. Den gangen kartla de blant annet Nordaustlandet.

Ruten er lagt opp etter reisen som polarskipperen og selfangeren Ludolf Schjelderup gjennomførte for 88 år siden, og reisen er en del prosjektet «Klimatokt Svalbard Rundt».

Hovedmålet i 2019 er å komme fram til Norges østligste punkt, Kvitøya.