Han skal forvalte 17 milliarder skattekroner

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell blir ny direktør i Norad.

Bård Vegar Solhjell ble fristet til å ta jobben som direktør i Norad.

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) blir ny direktør i Norad.

– Å bekjempe fattigdom og klimaendringer er trolig det viktigste i verden, sier Solhjell om sin nye rolle i Utenriksdepartementet.

47-åringen har en lang politisk karriere bak seg. Han har vært statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg, kunnskapsminister fra 2007 til 2009 og parlamentarisk leder i SV. Han har også vært nestleder i partiet.

– Selv om dette er et felt som er veldig kjent for meg, blir det en ny rolle for meg å være i embetsverket. Det blir spennende, sier Solhjell i en kommentar til Aftenposten.

Klima og bistand

– En viktig oppgave blir å ta klima og miljø ordentlig inn i norsk utviklingspolitikk», sier Solhjell.

Han kommer fra jobben som leder av Verdens naturfond (WWF), der han har vært ansatt siden 2017.

– Jeg hadde egentlig tenkt å være der lenger og trivdes veldig godt, men jeg ble rett og slett fristet bort av det jeg ser på som en veldig oppgave, sier den tidligere SV-politikeren.

Norad er underlagt Utenriksdepartementet, og har ansvar for å forvalte store deler av Norges bistand til utviklingsland. I 2020 vil direktoratet få ansvar for drøye 17 milliarder kroner, og vil få et større ansvar for bistandsforvaltningen, ifølge en pressemelding fra departementet.

– Bård Vegar Solhjell har bred ledererfaring, og jeg er svært glad for å få han med på laget når vi nå skal gjennomføre den lenge planlagte reformen av bistandsforvaltningen, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein (Krf) i pressemeldingen.