Norge

De fleste streiker fortsatt - og verre kan det bli i neste uke

Barnehager, sykehjem og skoler er fortsatt tatt ut i streik. Blir det ikke enighet i kommunesektoren, trappes konflikten opp i neste uke.

Fra torsdag kan fergene til Nesodden bli liggende ved kai, om streiken fortsetter. Sigurdsøn, Bjørn/NTB scanpix

 • Gunnar Kagge

Enigheten med YS, LO og Akademikerne i statsoppgjøret betyr lite for folks opplevelse av storstreiken. Gruppene som griper inn i dagliglivet streiker inntil videre.

I staten streiker fortsatt Unio, med medlemmer i politiet, meteorologisk institutt, universiteter og høyskoler, skattekontorer og BUF-etat (barn, unge og familie).

Les også

Neppe kommunemekling før søndag

Unio har allerede tatt ut over 16 000 medlemmer totalt. Da den frivillige meglingen brøt sammen lørdag morgen, varslet organisasjonen opptrapping med 344 nye. Det er et beskjedent uttak med tanke på at konflikten er skjerpet, og et klart tegn på at Unio forbereder en langsiktig streik.

Organisasjonen kunne tatt ut grupper som ville tvunget Regjeringen til å bruke tvungen lønnsnemnd. Men med uttaket torsdag er over 800 medlemmer i Politiets Fellesforbund i streik. Dette er mye administrativt personell og etterforskere, som ikke nødvendigvis rammer samfunnets sikkerhet sterkt.

At skatteetaten rammes gir først og fremst arbeidsgiver problemer, men vil etter hvert skape vansker for bedrifter og privatpersoner. Streiken ved Værmeldingen kan være et problem for de som er avhengige av spesialvarsler, mens folk flest kan glede seg over at det er konkurranse i markedet og følge med på været fra Storm.

I kommunene rammer Unios uttak hardere. Etter halvannen ukes streik kan det bli vanskeligere å vite hvor man gjør av barna når barnehagen og skolen er stengt. Sykehjem og pleieinstitusjoner som er tatt ut, drives videre med minimumsbemanning. Dispensasjon gis bare når det er fare for liv og helse.

En full oversikt over Unios uttak finner du her. (Ekstern lenke)

Fagforbundet

Fagforbundet streiker over hele landet, unntatt i Oslo. Det er et visst håp om at de inviteres til frivillig megling med arbeidsgiverforeningen KS allerede søndag. Det rammer kommuneadministrasjon, havner, renhold og mange andre tjenester. Du finner oversikt for uttakene over hele landet her (Ekstern lenke).

Søppel og havn

YS Kommune er i konflikt i alle landets kommuner, men har foreløpig et begrenset streikeuttak i kommuner og fylkeskommuner, med i alt 1500 ansatte. Det er YS-medlemmer i Oslo som kan stanse driften ved søppelmottakene, slik at avfall ikke lenger blir hentet.

Fra torsdag trappes streiken opp i Oslo, da blir også trafikksentralen ved Oslo havn tatt ut. Dermed hjelper det ikke at losbåtførerne gikk tilbake på jobb lørdag. All skipstrafikk ut og inn av Oslo stanser umiddelbart, det gjelder også fergene til Nesodden og utlandet. Dessuten blir det ikke fraktet drivstoff til anlegget på Sjursøya, noe som kan gi store følger.

Les også

Streik vil ramme all skipstrafikk i Oslo havn

Vakt og sikkerhet

Vekterne er privat ansatt og for øyeblikket den eneste gruppen i streik som ikke er offentlig ansatt. Deres streik omfatter allerede 1797 medlemmer i Arbeidsmandsforbundet. Fra mandag blir den utvidet med 1189 nye og fra onsdag med ytterligere 439.

Les også

1800 vektere går ut i streik

Da blir det ikke bare vanskeligere å komme gjennom sikkerheten på flyplassene. Flere institusjoner må vurdere å stenge når de ikke kan garantere for folks sikkerhet.

 1. Les også

  Slik kan flytrafikken lammes

 2. Les også

  Småbarnsforeldre har krav på tilbakebetaling fra kommunen

 3. Les også

  Norwegian gir penger tilbake

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Søppelkaos. Skitne toaletter. Smittefare. Stengte barnehager. Dette er LOs «hemmelige» våpen før vårens pensjonskamp.

 2. ØKONOMI

  LO og YS varsler 35.000 ut i streik

 3. NORGE

  LO og NHO greier ikke å bli enige – 23.000 kan bli tatt ut i streik

 4. ØKONOMI

  Disse kan bli tatt ut i streik torsdag

 5. NORGE

  I natt: Megling på overtid for å unngå storstreik i staten

 6. NORGE

  Sykehusansatte går ut i streik etter brudd i meglingen