- Jeg tror ikke han blir halehelt

Black metal-gitaristen Øystein Aarseth leder Norwegians konkurranse om å få bildet sitt på et fly, med kun få timer igjen av avstemningen. Men kommunikasjonsekspert Karl-Fredrik Tangen tror ikke Aarseth blir med videre.

Øystein Aarseth var gitarist i black metal-bandet Mayhem. Nå vil fansen at han skal bli halehelt hos Norwegian.

Med kun få timer igjen, leder fortsatt Øystein Aarseth hale-konkurransen til Norwegian.

Aarseth, kjent under artistnavnet Euronymous, var gitarist i black metal-bandet Mayhem og en sentral person i miljøet. Han ble drept av Varg Vikernes i 1993.

Konkurransen går ut på at hvem som helst kan nominere kandidater til å bli avbildet på halen til et av Norwegians nye fly. Fristen for å nominere går ut klokken 23.59 onsdag kveld, og de fem øverste blir med videre til en ny valg-runde. Dersom Norwegian godkjenner kandidatene, selvsagt.

— De kunne gjort det

Karl-Fredrik Tangen er førstelektor og samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen. Han tror ikke Norwegian vil gå for et bilde av Aarseth på flyet sitt.

— Jeg tror ikke han blir halehelt, men de kunne godt gjort det, sier Tangen til Aftenposten.no.

— Grunnen til det er at kulturuttrykk som i sin samtid er skumle, mister kraft med tiden. Man kunne hatt Black Sabbath eller Jimi Hendrix der. Nå er det jo bedriftsledere som går på Hard Rock Café med familien, og spiser burger med ungene, sier Tangen.

Han mener Norwegian har havnet i en posisjon hvor de kan fremstå som kjipe.

— Norwegian har nok ikke forutsett at mobiliseringen for hvem som skulle komme på halen er for en annen enn en nasjonal stolthet. De burde tatt grep selv, og heller valgt dem de selv vil ha. Nå har de havnet i en rolle hvor de vil fremstå som kjipe uansett. Enten som feige fordi de ikke velger den som vinner, eller som dumme fordi de har pådratt seg en figur de ikke vil ha, sier Tangen.

Kjenner ikke Aarseth

I juryen som nominerte det som kan betegnes som Norwegians ideelle kandidater satt Oslo-ordfører Fabian Stang, Hans Edvardsen i bymiljøetaten i Oslo kommune og direktør i Oslo museum, Lars Emil Hansen. Ikke alle kjenner til Aarseth.

— Jeg synes de kandidatene som nominasjonskomitéen foreslo har en kvalitet som Norwegian bør ha på sin hale. Jeg kjenner ikke til ham, så jeg har ingen kommentar til hans kandidatur, sier Edvardsen i bymiljøetaten til Aftenposten.no.

Hansen i Oslo museum kjenner heller ikke Aarseth, men ser på black metal som et viktig kulturuttrykk.

— Norsk black metal er verdenskjent, kanskje spesielt de siste årene. Mye tyder på at Aarseth var en av entusiastene på 80-tallet innenfor sjangeren, og han er derfor viktig for eksport av et viktig kulturuttrykk, sier Hansen til Aftenposten.no.

— Det at han nå topper listen over kandidater viser jo også at han er en person som mange ønsker å hedre. Norsk black metal er imidlertid ikke mitt spesialområde, så jeg har derfor vanskelig for å uttale meg utover dette, sier Hansen.

Ordfører Fabian Stang ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no, men sa på Dagsnytt 18 i går kveld at han kjenner til Aarseth.

- Ja, jeg har hørt om ham. Vi skal ha en stor metal-festival i Oslo i påsken, så det er en del av kulturtilbudet her, sa Fabian Stang.

Ordføreren mener det bare er hyggelig at en black metal-personlighet er med i konkurransen.

— Jeg har ikke noe problem med det. Jeg synes det er veldig ok at de som har lyst til å hedre ham engasjerer seg og stemmer han frem. Han lever på en måte i manges minne, og det synes jeg er veldig hyggelig, sa Stang på Dagsnytt 18.

Jury vil vurdere

Etter midnatt vil en jury bestående av ansatte i Norwegian gå gjennom de fem med flest poeng. Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier til Aftenposten.no at personen må stå for verdier Norwegian identifiserer seg med.

— Det er de kritieriene som står på nettsidene, og det er i tillegg viktig for oss at de som blir med videre kan være representanter for vår merkevare, sier Sandaker-Nielsen. Dermed spørs det om Aarseth får bli med i konkurransen.

— De skal inn i et godt selskap med blant annet Fridtjof Nansen og Alf Prøysen. Vi må også ta en runde med de etterlatte, for å forsikre oss om at de samtykker i at vi bruker bilde og navn, sier Sandaker-Nielsen.

Valget med de fem finalistene begynner 11. april.