Norge

Bare én av fire nordmenn støtter Nobelprisen til EU

Det viser en undersøkelse gjort av ResponsAnalyse på vegne av Aftenposten.

Thorbjørn Jagland kunngjorde i dag at EU får Nobels fredspris. Det får lite gehør blant den norske befolkningen. Dan Petter Neegaard

 • Marie Melgård

I dag kunngjorde leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, at årets fredspris går til EU.

Jagland, som er leder av Europarådet, sa i sin tale at EU har stor del av æren for at størstedelen av Europa i dag er et fredfullt kontinent.

Dette får lite gehør blant nordmenn: Ifølge Aftenpostens spørreundersøkelse stiller bare en av fire nordmenn seg positiv til tildelingen.

26 prosent svarer at de er positive, 37 prosent svarer at de negative, mens 37 prosent svarer at de har ingen oppfatning om at EU får fredsprisen.

800 personer har deltatt i undersøkelsen.

Les også

EU får årets fredspris

Nobelinsituttets direktør, Geir Lundestad, sier til Aftenposten at tallene er mer positive enn hva han hadde forventet.

— Tallene reflekterer situasjonen i Norge, hvor det er en negativ holdning til EU, og det er helt greit. Men prisen handler ikke om norsk EU-medlemskap, Nobelkomiteen har et større perspektiv, et internasjonalt perspektiv, sier Lundestad til Aftenposten.

- Nordmenn er forvirret

Professor i europeisk politikk ved universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, tror spørreundersøkelsen har kommet for tidlig. Han mener nordmenn ikke har fått tid til å reflektere over at prisen hyller EUs arbeid for fred, og at den ikke handler om EU-medlemskap.

— Hadde man spurt nordmenn i morgen så tror jeg resultatet ville vært et annet. Da prisen ble kjent sendte NRK live fra Europabevegelsens hovedkvarter og fra Nei til EU, dermed blir det en forvirring hos det norske folk, prisen blandes sammen med spørsmålet om EU-medlemskap. Ser man på prisens begrunnelse så tror jeg en norsk bonde som motstander av EU likefullt kunne si seg enig i at EU har gjort et godt arbeid for fred og kunne ha være glad for prisen, sier Aarebrot og legger til:

— Hadde prisen gått til Den afrikanske union, så tror jeg ikke det ville ha vært protester i Norge, sier Aarebrot.

Lundestad sier seg delvis enig i Aarebrots analyse:

— Jeg har ikke store forventninger til det, for i Norge har man bestemt seg for hvilke holdning man har til EU. Men når folk får roet seg så ser de kanskje at prisutdelingen ikke er et forsøk på å få Norge inn i EU, men at dette har et videre perspektiv, kanskje man kan slappe av med det og stille seg bak prisen, sier Lundestad.

Nordmenn fortsatt negative til EU

Til tross for at EU har fått den gjeveste Nobelprisen, er fortsatt motstanden mot norsk medlemsskap tydelig, viser målingen.

70 prosent av de spurte mener at Norge ikke bør bli medlem av EU. 20 prosent er for norsk EU-medlemsskap, og 10 prosent svarer at de ikke er sikre i spørsmålet.

Ifølge undersøkelsen er det Arbeiderparti- og Venstre-velgere som er mest positive til utdelingen.

36 prosent av Ap og Venstre-velgerene svarer at de er positive til at EU får fredsprisen, mens motstanden er størst hos de som stemmer på Senterpartiet og Rødt.

Det er kanskje ikke en stor overraskelse at partiene som er de største motstanderne av EU også er de største motstanderne av prisutdelingen: 70 prosent av Senterparti-velgerne sier de er negative til utdelingen, mens 62 prosent av Rødt-velgerne svarer det samme.

Les også

Rødt vil at Sverige skal dele ut fredsprisen fra nå av

Partiet Rødt har tidligere i dag sagt at de vil overlate fredsprisutdelingen til svenskene, og Senterpartiets Lars Peder Brekk går hardt ut mot Nobelkomiteen:

— Jeg synes dette er rart, og stiller også spørsmålstegn ved arbeidsprosessen i komiteen. Jeg er også bekymret for nobelkomiteens fremtid når velger slike løsninger, sier parlamentarisk leder Lars Peder Brekk til Aftenposten.no.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Donald Trump nominert til Nobels fredspris, men Harpviken tror Trump-kritikere har sjanse

 2. POLITIKK

  SV vil fjerne kongen fra første rad under Nobelprisutdelingen

 3. VERDEN

  Nobelhistoriker: Tror komitéen ser mer hen til Nobels testamentet etter all debatten

 4. NORGE

  Integreringsbarometeret: Dette gjør nordmenn skeptiske til muslimer

 5. SPORT

  Idretten avviser splittelse om OL

 6. NORGE

  Fire av fem mener innvandrere opplever diskriminering i Norge