Norge

CIA advarte norske myndigheter om mulig saudiarabisk trussel mot aktivist

CIA har advart norske myndigheter om en mulig trussel mot en arabisk aktivist som har fått asyl i Norge. Saudi-Arabia skal stå bak, melder The Guardian.

Skribent og forfatter Iyad El-Baghdadi skriver hos tankesmien Civita og har skrevet en rekke essay som er blitt publisert i Aftenposten.
  • Julie Moon Fjell
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Bloggeren og forfatteren Iyad El-Baghdadi var statsløs palestiner før han fikk politisk asyl i Norge. Han er en profilert kritiker av Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammed bin Salman.

Han opplyser til den britiske avisen at han ble klar over trusselen 25. april og bekrefter også dette overfor Aftenposten.

Ble kjørt til sikkert sted

Tidlig en ettermiddag kom representanter fra PST hjem til ham og informerte om at de var blitt advart av et utenlandsk etterretningsbyrå om trusler mot ham. The Guardian skriver at etterretningsbyrået er amerikanske CIA.

– De sa at de hadde et sikkert sted hvor vi kunne snakke. Jeg ble med dem i bilen og var med dem i to til to og en halv time, sier el-Baghdadi til Aftenposten.

Han beskriver hvordan PST først sikret området utenfor, før de tok ham med i bilen. Der skal et eget team ha sørget for at ingen fulgte etter dem, ifølge El-Baghdadi.

– De tok prosedyrene sine alvorlig og var veldig profesjonelle, sier el-Baghdadi.

Det er ikke offisielt avklart hvem som står bak truslene.

– Den gjeldende antagelsen er at det er regimet i Saudi-Arabia som står bak, sier el-Baghdadi til Aftenposten. Han har ingen opplysninger om hva truslene skal bestå i.

– Det er ikke noen spesifikk eller klar trussel om for eksempel et plott mot meg eller at de vil kidnappe meg. De kunne ikke si noe spesifikt, uttaler el-Baghdadi.

Aftenposten har tirsdag ettermiddag forsøkt å få en kommentar fra Saudi-Arabias ambassade i Oslo, men får beskjed om at ambassaden er stengt for dagen, og at det ikke er mulig å få snakke med noen der på nåværende tidspunkt.

PST ønsker ikke å kommentere saken.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er blant personene som er blitt kraftig kritisert av El-Baghdadi.
Les også

Satiren blomstrer på saudiske sosiale medier | Iyad El-Baghdadi

Føler seg trygg i Oslo

– Føler du deg trygg nå?

– Jeg føler meg trygg når jeg er i Oslo. Min bekymring er når jeg reiser utenfor Europa. Jeg har også familie som bor i utlandet og er bekymret for deres sikkerhet, sier han.

Aktivisten forteller videre at han har hatt flere møter med PST. En bekymring er om noen kan ha hacket telefonen hans, slik at de til enhver tid vet hvor han befinner seg.

– Belastende situasjon

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, bekrefter at trusselsituasjonen er reell. Han har fulgt situasjonen helt siden El-Baghdadi selv ble gjort oppmerksom på truslene.

– Det er en belastende situasjon for ham, men han opplever at norske myndigheter følger opp dette veldig godt, sier Løkke.

Han legger til at El-Baghdadi ikke er fremmed for slike trusselsituasjoner.

– Han sitter i politisk asyl her. Det er naturlig at han er utrygg og utsatt, så slike trusler er ikke ukjent for ham. Men trusler av denne kaliberen har han ikke opplevd mens han har vært tilknyttet Civita, sier han.

I skrivende stund er aktivisten i trygghet og ifølge Løkke mest opptatt av at familien hans er trygg.

– PST og norske myndigheter må ta seg av sikkerhetssituasjonen her. Det er jeg trygg på at de gjør.

Profilert saudi-kritiker

El-Baghdadi er opprinnelig statsløs palestiner. Mesteparten av livet har han tilbrakt i De forente arabiske emirater. I løpet av den arabiske våren stadfestet El-Baghdadi seg som aktivist og skribent som iverksatte Twitter som sin plattform for kommunikasjon.

Aktivismen førte til at han ble pågrepet og omsider sendt ut av Emiratene. I 2015 fikk han politisk asyl i Norge, og siden den gang har den saudiarabiske kronprinsen vært gjenstand for kritikk fra El-Baghdadis hold gjentatte ganger.

I forbindelse med kontroversene som har oppstått rundt El-Baghdadis tekster og Twitter-meldinger, har han tidligere sagt følgende:

– Hvis de ikke vil drepe meg, så gjør jeg ikke jobben min skikkelig.

El-Baghdadi nevner også saken på sin Twitter-konto:

El-Baghdadi er medarbeider ved tankesmien Civita, og har ved flere tilfeller skrevet for Aftenposten. I 2018 publiserte Aftenposten en essayserie bestående av en rekke kronikker signert El-Baghdadi.

Les også

Jeg har innsidekunnskap om radikalisering. Jeg er en eks-radikaler | Iyad El-Baghdadi

Les mer om

  1. The Guardian
  2. Saudi-Arabia
  3. Norge
  4. Asyl
  5. Asylpolitikk