Norge

- Jeg er overrasket og skuffet

Sondre Lindhagen Nilssen (17) fra Kragerø har lenge sett frem til å få en avklaring på Breiviks mentale helse.

Sondre Lindhaugen Nilssen overlevde skytingen på Utøya.
  • Heidi Ertzeid
  • Randi Johannessen Buckley

Rettspsykiaterne konkluderer i sin rapport at Anders Behring Breivik er utilregnelig.

AUF-medlem Sondre Lindhagen Nilssen er overrasket og skuffet over konklusjonen.

Les også

Dette betyr rettspsykiaternes konklusjoner

— Jeg må si jeg er skuffet. Ut fra hvordan han oppførte seg, virket det ikke slik på meg. Jeg var til stede under fengslingsmøtet og hørte ham erkjenne og innrømme det han har gjort. Jeg vet at han ikke blir en fri mann, men nå blir han bare husket som en mentalt syk mann, og ikke som en som overdrev sin politiske overbevisning, sier Lindhagen Nilssen til Aftenposten.no.

Nilssen var på Utøya, og opplevde grusomme scener da flere ble skutt rett ved ham. Han løp for livet på Utøya, og tok seg i tillegg av to 14 år gamle jenter fra sitt distrikt.

De kom seg til slutt i sikkerhet i en grotte ved vannet, hvor de sammen med en rekke andre ble reddet.

— Breivik vet hva han har gjort. Han lever i sin egen verden som ikke samsvarer med vår, men handlingene han har utført er og forblir de samme, sier Nilssen.

AUF-ledelsen ønsker ikke å kommentere rapporten.

Vil få få følger

Tirsdag morgen ble den rettspsykiatriske rapporten om Behring Breivik (32) overlevert.

Les også

Her leverer han Breivik-rapporten

Klokken ni ankom sakkyndig Torgeir Husby Oslo tinghus, og ga dommer Nina Opsahl rapporten som sier at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

— Dette får svært få følger for hovedforhandlingen. Behring Breivik må uansett kjennes skyldig i terrorhandlingen i Regjeringskvartalet og drapene på Utøya for at retten kan avsi dom for at han skal overføres til tvungent psykisk helsevern. Det er den aktuelle reaksjonsform i saker hvor en siktet blir erklært strafferettslig utilregnelig, sier Inge D. Hansen, Aftenpostens rettskommentator.

Overføring til tvungent psykisk helsevern betyr at Behring Breivik kan bli holdt på en psykiatrisk institusjon og underlagt behandling. Hvert tredje år må vedtaket opp til ny behandling. Og dersom han senere blir vurdert som frisk, må man få en ny rettslig runde på hva som kan skje. Da kan retten i spesielle tilfeller overføre ham til vanlig soning i fengsel.