To menn pågrepet for kidnapping - barna er ikke funnet

To menn er pågrepet etter at maskerte menn med tåregass og elektrosjokkvåpen bortførte to jenter (1 og 3) fra lokalene til Gran frivillighetssentral på Hadeland i Oppland. Barna er ikke kommet til rette.

Politiet har satt opp vegsperringer i håp om å få stoppet kidnapperne som tok to barn tirsdag formiddag. Her en poitisperring fra riksvei 4 i Nittedal i Akershus.

Les også:

— En svenskregistrert Saab er stoppet på E6 ved Grålum i Sarpsborg. To menn er pågrepet, det var ingen barn i bilen, opplyser operasjonsleder Arne Haraldstad i Østfold politidistrikt.

Det var ved 10:30-tiden at to barn ble kidnappet og tatt med bort fra sin irakske mor, som hadde samvær med barna under tilsyn fra barnevernet.

— De to pågrepne er nå på vei inn til arresten i Sarpsborg, men på grunn av mye kø på E6 tar det litt tid, sier Haraldstad til Aftenposten.no.

De to personene kjørte den etterlyste svenskregistrerte Saaben da de ble pågrepet.

- Vi vil starte avhør av de pågrepne så fort Vestoppland poliitidistrikt ber om det, sier han.

var flashvars = {}; flashvars.mapKey = "ABQIAAAAnUbX3JEmHO5fxs4Cun0APxRlGDoGLoxpR9Gaz420Y3dseg8q7hQ-YJiAerMzlSO0lF7HCy4dbpDqZg"; flashvars.xmlUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/mapxml/showMapXml.html?id=122"; flashvars.skinUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/"; var params = {}; params.scale = "noscale"; params.salign = "tl"; params.wmode = "transparent"; var attributes = {}; attributes.name = "apmapfl"; attributes.styleclass = "apmapcl"; swfobject.embedSWF("http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/ApMapUser.swf", "ApMapsV2", "470", "450", "9.0.0", false, flashvars, params, attributes);

- Fortsetter å lete etter barna

— Vi fortsetter nå å lete etter barna. Vi har ikke funnet dem, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.no.

Politiet i Vestoppland er nå i nær kontakt med politiet i Østfold.

— Barnas far er bosatt i Østfold og de antatte gjerningsmennene er pågrepet i Østfold. Har dere kontakt med faren?

— Vi jobber fortløpende med å sjekke ut all nær familie, og det er et av momentene vi arbeider med, sier Fosso.

Jakter på sort svenskregistrert Volvo

Ifølge den svenske avisen Expressen samarbeider norsk og svensk politi i saken. De skriver også at politiet nå mistenker at barna befinner seg i en annen bil.

— Vi har hatt flere vinteobservasjoner av en sort Volvo Cross Country stasjonsvogn med sotede ruter. Den er svenskregistrert, sier Fosso til Aftenposten.no.

Denne bilen ble observert på Hadeland tidligere tirsdag. Bilen har tre ekstralys foran.

— Vi har desverre ikke registreringsnummer på denne, sier Fosso.

Småjentene ble kidnappet fra Gran frivillighetssentral på Brandbu. FOTO: SYNNE SØHOEL

Elektrosjokkvåpen

Utstyrt med elektrosjokkvåpen og pepperspray stormet to maskerte menn inn og kidnappet de to barna, ifølge politiet.

Politiet etterlyste raskt en blå svenskregistrert Saab. Denne skal nå være stoppet i Østfold og to menner pågrepet og siktet.

Bilen ble stoppet klokken 13:25, nesten tre timer etter kidnappingen.

Ifølge Finn.no er det 160 kilometer mellom Brandbu og Grålum, og det skal ta to timer og 20 minutter å kjøre strekningen uten stopp. Det gikk tre timer fra kidnappingen fant sted, til de tre ble pågrepet.

Politiet hadde satt opp sperringer ved utfartsveiene og alle grensestasjoner både inn og ut av landet. Politiets nabodistrikter, tollvesen og sentrale politimyndighter ble varslet.

Ifølge Aftonbladet i Sverige er den blå Saaben registrert på en svensk 27-årig mann som er bosatt i Norsborg utenfor Stockholm. Avisen har forsøkt å komme i kontakt med mannen uten å lykkes.

Ett og tre år

Barna er ett og tre år gamle. Begge to skal være jenter.

Samværet fant sted i lokalene til Gran frivillighetssentral på Brandbu. Det bekrefter Irene Thoresen ved sentralen.

— Barnevernstjenesten leide lokalene av oss. Vi så ikke selve hendelsen selv, for vi satt i et møte akkurat da. Vi ble varslet da det skjedde, sier Thoresen.

Hun sier at de ansatte ved frivillighetssentralen er preget av det som hendte.

— Det er helt utrolig at sånn kan skje. Dette er jo folk vi har hilst på og prata med. Dette er jo ille, særlig med tanke på ungene, sier Thorsen.