Retten: Vinstra-drapet fremstår forberedt og planlagt

De sakkyndige mener det er fare for at gutten som er siktet for drapet på Laura Iris Haugen (16) på Vinstra, vil begå nye alvorlige straffbare handlinger.

Politiet på stedet der den 16 år gamle jenta ble drept på Vinstra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Samtidig beskriver retten forberedelseshandlingene som planlagte. Det kommer fram i fengslingskjennelser fra Sør-Gudbrandsdal tingrett som ble offentliggjort tirsdag, skriver VG. Det kommer også fram at retten mener det ikke er tvil om at siktede har utført de handlingene han er siktet for.

Videre står det at det er sterk grad av sannsynlighetsovervekt for at siktede vil drepe eller skade andre dersom han løslates.

I april ble det kjent at de rettspsykiatrisk sakkyndige slår fast at den nå 17 år gamle gutten ikke er strafferettslig tilregnelig.

Gutten er siktet for å ha drept Laura Iris Haugen i et boligområde på Sorperoa på Vinstra i Oppland onsdag 31. oktober. I tillegg er han siktet for grov kroppsskade mot en voksen mann som ble påført kutt i beinet da han kom til åstedet.

17-åringen har erkjent straffskyld, men om retten deler de sakkyndiges syn, vil det bety at han dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Saken mot 17-åringen ble denne uken oversendt til Riksadvokaten, som skal avgjøre tiltalespørsmålet. Rettssaken skal etter planen opp for Nord-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer 17. juni. Den er ventet å pågå i to uker.