Norge

Geir Lippestad om de rasistisk motiverte skoledrapene: - Viser hvor viktig det er å jobbe for et inkluderende samfunn

  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist
geirlippestad-ap-sVDXgQukcY.jpg
  • Vi jobber mot hatretorikk og skolene har beredskap i forhold til slike situasjoner, sier Geir Lippestad, nyutnevnt byråd med ansvar for mangfold og integrering.

— Dette er en vond og alvorlig hendelse som viser hvor viktig det er å jobbe for et godt og inkluderende samfunn, sier Geir Lippestad.

Som nyutnevnt byråd for næring og eierskap og har den tidligere forsvarsadvokaten ansvar for å koordinere arbeidet med mangfold og integrering i Oslo.

— Jeg kjenner jo godt til de høyreekstreme miljøene, og nå er det min oppgave å koordinere arbeidet mot utenforskap og hatkriminalitet, sier Lippestad.

Forsvarte både Benjamin Hermansens drapsmann og Breivik

Lippestad forsvarte Ole Nicolai Kvisler, som ble dømt for det rasistisk motiverte drapet på 15-åringen Benjamin Hermansen med kniv på Holmlia i 2001.

I 12 måneder forsvarte han også 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik som i juli 2011 drepte tilsammen 77 mennesker i terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Geir Lippestad (Ap), ble denne uken utnevnt til byråd for næring og eierskap med ansvar for integrering.

Gjerningsmannen hadde nazisympatier og bevisst har valgt ut ofre med mørk hud, sa politiet i Sverige fredag:

Les også

Politiet i Sverige: Mener skoleangrepet i Sverige var planlagt – fant selvmordsbrev

— Jobber mot hatretorikk

Politiet i Sverige mener torsdagens skoleangrep i Trollhättan, der den 21 år gamleattentatmannen, Anton Lundin-Pettersson, drepte en kontaktlærer og en elev med sverd på Kronan skole, var planlagt og motivert av hat og rasisme.

pressekonferansen fredag sa politiet at de mener gjerningsmannen hadde nazisympatier og bevisst har valgt ut ofre med mørk hud.

— Vi jobber mot hatretorikk og skolene har beredskap i forhold til slike situasjoner.

Han sier den nye byrådet ønsker et taktskifte i arbeidet med inkludering.

— Det gjøres en hel del, men for at Oslo skal være en god by å bo i fremover må vi bli flinkere på integrering og inkludering. Utenforskap er et vanskelig problem, det er avgjørende å finne løsninger på dette, sier Lippestad.

— Holdninger skapes i det sivile samfunn, og den beste alliansen er mellom myndigheter og trossamfunn, næringsliv og frivillige organisasjoner, sier den tidligere Breivik-advokaten.

Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene. Nå blir han hyllet av familie og venner:

Les også

Skoleangrepet i Trollhättan: Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene

— Godt samarbeid med politiet

Lippestad sier han holder på å sette seg inn i Oslo kommunes arbeid på området.

— Oslo kommune har et godt samarbeide med politiet. Oslo legger stor vekt på å forebygge gjennom Salto-samarbeidet. Her deltar skole, barnevern, NAV og andre sammen med politiet for å gripe inn overfor unge som er på villspor, sier Lippestad.

Han sier de skal jobbe aktivt sammen videre med sivilsamfunnet for å forebygge voldelig ekstremisme.

- Må jobbe for å forebygge ekstreme holdninger

Geir Lippestad (t.v.) var i 12 måneder forsvarer for 22.juli-terroristen Anders Behring Breivik. Her fra hovedforhandlingen i Oslo tingrett i 2012 sammen med medforsvarer Vibeke Hein Bæra.

Etter at dommen mot Anders Behring Breivik (33) var rettskraftig, oppfordret terroristens forsvarer Geir Lippestad at Norge og Europa måtte ta tak i de underliggende problemene.

Han sa i et intervju med Aftenposten i september 2012 at det er enkelt å stenge en gate foran Høyblokken, men mer betent og vanskelig å ta tak i problemer som skaper ekstreme holdninger og utløser ekstreme aksjoner.

-  Samfunnet må jobbe for å forebygge ekstreme holdninger. Hvis ikke, er jeg redd for at vi vil oppleve terroraksjoner i Norge igjen, sa advokaten.

Etter å haforsvart både Ole Nicolai Kvisler, som ble dømt for å ha drept 15-åringen Benjamin Hermansen med kniv på Holmlia i 2001, og 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik, mener den tidligere forsvarsadvokaten det norske og europeiske samfunnet må ta tak i noen grunnleggende problemer for å skape endring.

Endringer som ikke bare går på å vedta å stenge en vei eller skjerpe sikkerheten.

- Det er alltid lett å ha ta tak i det åpenbare. Det som er vanskeligere er å ta tak i de underliggende problemene, de som gjør at noen blir ekstreme og tyr til ekstreme handlinger, sier Lippestad.

Da forsvarer Geir Lippestad i januar la om strategien for å få dømt Anders Behring Breivik til forvaring som tilregnelig, fikk han store etiske problemer:

Les også

- Jeg kjenner en utrolig lettelse i hele kroppen, rett og slett

Må bli flinkere til å vokse opp i et flerkulturelt samfunn

Han mener det blir en viktig oppgave for både det norske og europeiske samfunnet å forebygge ekstreme holdninger i fremtiden.

- I Norge må vi bli flinkere til å vokse opp i et flerkulturelt samfunn. Både som voksne og ungdom må vi bli flinkere til å sette ord på utfordringer og problemer og gjøre noe med det, sier han.

Les også

  1. Nå er dommen mot Breivik rettskraftig

  2. Lippestad: «Han regisserte en teaterforestilling der han selv skulle spille hovedrollen»

  3. Anders Behring Breivik står fast på at han ikke anker dommen