Norge

Barnehage stenges - ligger for nær mottakssenter for flyktninger

Foreldrene (f. v.) Kristian Gundersen, Silje Andreassen, Gunstein Telle Kallestad og Eirik Bruun Ingebretsen er glade for at Hove barnehage ikke lenger skal være deres barns barnehage. Bak ser både asylmottaket (t.v.) og barnehagen. Foto: Jan Espen Thorvildsen

Hove barnehage i Arendal kommune stenges umiddelbart etter at både ansette og barnas foreldre er bekymret for alle flyktningene som oppholder seg i nærheten av barnehagen.

  • Robert Gjerde
    Journalist

Det skriver Agderposten.

Det var på et foreldremøte i Hove barnehage fredag at de ansatte uttrykte bekymring for alle flyktningene som oppholdt seg ved barnehagen.

— Ikke greit

Foreldrene mener kommunen gjorde en for dårlig planleggingsjobb i forkant av etableringen av transittmottaketi Hove, på Tromøya utenfor Arendal.

– Dette er ikke greit verken for barna, eller oss som foreldre. Hvor er risikovurderingen i forkant av at transittmottaket kom rett ved siden av barnehagen? spør Silje Andreassen, foreldrerepresentant i Samarbeidsutvalget for Hove barnehage.

Allerede fra mandag morgen ble barnehagen stengt, og barna fordelt i to andre avdelinger på Tromøya.

Slåsskamp

På vei til foreldremøtet fredag ble flere foreldre vitner til det som beskrives som en blodig slåsskamp mellom flyktninger på utsiden av barnehagen.

– Jeg er rett og slett sinna. Her er det mangel på informasjon og forberedelser som gjør at jeg ikke engang vet hva jeg skal si til barna mine om hvorfor de ikke får forberedt seg på å måtte bytte barnehage, sier Andreassen.

- Ikke rasisme

– Som foreldre skal vi vite at bare de som skal være med barna våre er det, ikke masse fremmede. Det spiller ingen rolle hvem det er. Det handler ikke om rasisme, men mer om at det er mennesker innom barnehageområdet som vi ikke vet noen ting om. Heller ikke noe om hvilke psykisk tilstand de er i, sier pappa Kristian Gundersen, som er psykolog og i tillegg har jobbet mye med flyktninger tidligere.

På Hove drives det nå et transittmottakhvor det for tiden er 150 flyktninger. De er kun blitt registrert og sjekket medisinsk, før de ankom mottaket.

På Tromøy er de i maks sju dager før de sendes videre.

Overdrevet

Mottaksleder for Hero Norge på Hove, Trond Erik Bognø, synes det hele virker blåst ut av proporsjoner.

– Vi hadde en liten hendelse på fredag der en ung mann var litt utagerende og en annen beboer forsøkte å roe ham ned før vaktene våre kom. Jeg kaller det ikke en hendelse om en eller flere asylsøkere forviller seg innenfor gjerdet til barnehagen. Det blir feil for meg, sier Bognø til Agderposten.

Oppvekstsjef i Arendal kommune, Roar Aaserud, mener man har funnet den beste løsningen, når barnehagen legges ned og barna fordeles på to andre enheter.

– Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli nødvendig å flytte barna til andre barnehager. I etterpåklokskapens lys er det mulig vi skulle tenkt at dette kunne bli et problem, men det er bare 13 barn det berører og da var det håndterbart, sier Aaserud.

Les også

  1. Ved Storskog i Finnmark er det over 50 asylsøkere som krysser grensen hver dag

  2. Derfor er de fleste asylsøkere menn

  3. Mange vil huse flyktninger, men kommunene trenger tomme boliger