Denne mannen sier blankt nei til Putin

Putin har bedt om å få etablere en jagerflybase i Hviterussland for å vise styrke mot NATO. Men mannen som regnes som Russlands nærmeste allierte, er totalt avvisende.

Hvite-Russlands president Alexander Lukasjenko (nummer to fra venstre) sier nå nei til Putins planer om nye flybaser nærmere NATOs grenser.
  • Per Anders Johansen

— Vi har utmerkede piloter selv, sier president Aleksandr Lukasjenko ifølge det statlige hviterussiske nyhetsbyrået.

Uttalelsene falt da han møtte innbyggere i Minsk foran det kommende presidentvalget. Presidentens klare avslag kom som en stor overraskelse på Kreml.

- Vi trenger ikke en fremmed flybase, det vi trenger er visse typer våpen, sier president Lukasjenko.

Les også:

— Det finnes verre diktatorer meg

-Det finnes verre diktatorer enn meg. Jeg er det minste ondet, sa Hvite-Russlands president Alexander Lukasjenko. De fleste observatørene tolket det som om han mente Putin.

Lukasjenko er blitt betegnet som Europas siste diktator fordi han har sittet ved makten i 20 år.

Den tidligere formannen på et kollektivbruk vant sitt første valg i 1994 på slagord som "knus mafiaen" og "stopp konspirasjonen til sionismen", mens to av hans konkurrenter fikk rundhjuling på valgdagen ved forrige valg.

Under et intervju med Bloomberg i våres, lo han av påstanden om at han er en diktator.

— Jeg er ikke lenger Europas siste diktator, sa Lukasjenko, i det som ble tolket som et klart spark til Putins angrep på menneskerettighetsorganisasjoner og frie medier.

— Det er diktatorer som er litt verre enn meg, eller hva? Jeg er det minste onde, sa Lukasjenko.

Denne saken bør du også få med deg:

Svar på NATOs oppbygging

-Utplassering av en russisk flybase i Hviterussland har aldri vært til vurdering. Det Hviterussland virkelig trenger, er ikke en fremmed flybase, men visse typer våpen. Det har jeg sagt offentlig til Putin, sier Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko.

Ukraina-krigen og det russiskstøttede opprøret førte til at NATO økte sine styrker i Baltikum.Som svar på dette har Russland truet med nye flybaser i Hviterussland rett ved grensen til NATO-landet Litauen, noe som vil gi russiske jagerfly raskere reaksjonsevne og økt slagkraft mot de nye NATO-landene i øst.

Hviterusslands president, som er Russlands kanskje nærmeste allierte, er klinkende klar når han nå avviser president Vladimir Putins planer:

— Vi har utmerkede piloter selv og en god pilotskole. Hvorfor skulle jeg gå med på å sette opp en base, spurte Lukasjenko seg selv i intervjuet, hvor han nærmeste latterliggjorde russernes planer.

— Hvorfor skulle jeg ta hit fly og piloter fra andre stater i dag? Og hva skulle vår egne flyvere gjøre da, sa Lukasjenko.

Les også:

En bursdagspresang Putin ikke liker

Meldingene har fått stor oppmerksomhet på russiske nettsteder, men har fått lite oppmerksomhet i de statskontrollerte TV-sendingene som fylles med Syria-saker.

I september ga Russlands president Vladimir Putin en instruks til både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet om å innlede forhandlinger om nye baser i Hviterussland.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har også tatt opp spørsmålet om baser.

For to uker siden møttes de to presidentene ansikt til ansikt i Sochi, uten at det har fått Lukasjenko til å gå med på Putins planer.

Avslaget kom kvelden før Putin feiret bursdag. Enkelte russiske aviser konkurrerte om å foreslå mulige presanger til presidenten, for eksempel en hundehvalp eller tigerunge.

Lukasjenkos klare avslag var ikke en gave Putin ønsket seg, samtidig som Russland prøver å skaffe seg nye allierte og bryte isolasjonen etter Ukraina-krigen og de vestlige sanksjonene.

— Det har aldri vært snakk om en russiske flybase på hviterussisk territorium. Som mannen som denne beslutningen ligger hos, vet jeg ingenting om dette, sa Lukasjenko.

Spiller på både øst og vest

I Ukraina-krigen har den hviterussiske presidenten markert seg med flere uttalelser til støtte for Ukraina som har vakt raseri i Kreml.

- Vi kommer aldri til å bli en nordvestlig provins av Russland, sa Lukasjenko.

Etter Russlands annektering av Krim, lanserte han en ny doktrine "mot små grønne menn" og styrket forbindelsene med EU.

Han har også sagt rett ut at han er mer bekymret for sin "østlige bror" enn NATO i vest.

Nå avviser Hviterusslands president ettertrykkelig Putin, selv om forhandlingene knapt har startet.

Likevel understreker Lukasjenko at Hviterussland er i allianse med Russland.

— Vi har en konkret handlingsplan i tilfelle krig. Vi vil naturligvis ikke offentliggjøre den, det er en absolutt hemmelig plan. Men den hviterussiske hæren er hovedstyrken i denne retningen. Blir det en konflikt, vil Russland støtte oss med nødvendige menneskelige ressurser, konkrete styrker, fly og helikoptre, sa presidenten.

Taust i Kreml

Kremls presseapparat, som ellers er meget raske til å reagere og kommentere løpende hendelser, ble helt taust ta de ble konfrontert med Lukasjenkos uttalelser tirsdag kveld.

— Dette må vi verifisere for å se hva dette er for noe. Først da kan vi bli i stand til å si noe, sa Putins talsmann Dmitri Peskov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

40 prosent av Hvite-Russlands eksport går til Russland, og gassledningene gjennom landet er svært viktig for russisk økonomi. Hvite-Russland nyter derfor godt av kraftig subsidiert energi, og landet har en stor russisk minoritet.