Norge

- Skjøt mot politiet - ble selv skutt umiddelbart

ROA I LUNNER (Aftenposten): På grunn av politiets terrorbevæpning kunne patruljen trekke våpen umiddelbart da det ble skudd fra en etterlyst bil i natt.

Politiets kriminaltekniker undersøker pistolen som skal ha blitt brukt til å skyte mot politiet.
  • Ntb
  • Thomas Olsen
    Journalist
En pistol, et skarpladet magasin og to tomhylser lå igjen på åstedet, ved siden av blodflekkene fra mannen som ble truffet av skudd fra politiet.
Her fant skuddvekslingen mellom politiet og en mann med en stjålet bil sted, Shell-stasjonen i Roa.

Den generelle politibevæpningen gjorde at politiet i natt kunne svare på beskytning umiddelbart, opplyser politimester Johan Martin Welhaven under en pressekonferanse på Gjøvik fredag formiddag.

Mannen som ble skutt, skal ha vært den som avfyrte skudd mot politiet på Hadeland i natt. Han ble sendt til Ullevål sykehus, men skal ikke være alvorlig skadet.

— Besvarte ilden

To menn i begynnelsen av 30-årene åpnet i følge politiet ild mot to tjenestemenn på Roa i Oppland klokken 01.50 natt til fredag.

Det to politifolkene skal ha gått ut av den sivile patruljebilen og nærmet seg den etterlyste bilen, da de ble beskutt.

— Ved at tjenestemennene hadde våpen på seg, var de i stand til umiddelbart å besvare ilden - som følge av den generelle bevæpningen i politiet, sier Welhaven. Politiets tjenestemenn ble ikke skadet under hendelsen.

- Heldig at man hadde våpen for hånden

Han ville ikke si om det ble skutt varselskudd først - og viste til at Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av saken.

— Generelt kan jeg si at man ofte går inn i en slik situasjon ubevæpnet, med de sikkerhetsrisikoer dette innebærer, sier Welhaven.

Les også

Politiet: Første skudd mot person siden bevæpningsordren ble gitt

Han opplyser at man vanligvis har instruks om å trekke seg tilbake og få bevæpningtilatelse og deretter låse opp våpnene i politibilen.

— Når en politipatrulje står overfor personer med våpen, er det viktig at politiet kan sørge for sin egen beskyttelse og befolkningens trygghet. Det ser ut til at det i denne saken var en heldig løsning at patruljen var bevæpnet, sier lederen i Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven.

Hørte to skudd

Vestoppland politidistrikt ønsker ikke å gi opplysninger eller detaljer over antall skudd som ble avfyrt eller hvem som har skutt mot politiet.

Til avisen Hadeland sier et vitne, som sto på motsatt side av Shell-bygget da skyteepisoden fant sted, at han hørte to skudd.

— Det var to smell. Jeg tenkte først at det var noen ungdommer som drev med noe, men da jeg hadde kommet fram til nattluken kom deten politibetjent med pistol i hånda og sa «stå i ro». Da skjønte jeg at situasjonen var langt mer alvorlig enn det jeg først trodde, sier Frank Hansen til lokalavisen.

VIDEO: Her tar politiets krimteknikere ladegrep på pistolen:

Politimennene får oppfølging

Ullevål sykehus opplyste rett før klokken 08 fredag at mannens situasjon er stabil og ikke livstruende.

På åstedet har politiet sikret blodspor, to tomhylser, en pistol og et magasin til pistol.

De to mennen førte en angivelig stjålet bil da de havnet i en skuddveksling med politiet på Roa i Oppland natt til fredag.

Bilen stakk først av fra politiet på Hønefoss, og like før klokken 02 ble den påtruffet av en politipatrulje på Roa.

— Det var en politipatrulje fra Nordre Buskerud politidistrikt som kom over den aktuelle bilen. Mannskapene får nå den nødvendige oppfølging, sier konstituert politimester Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt til Aftenposten.

- Kjente ikke til at de var bevæpnet

— Jeg vil være forsiktig si noe om detaljer når Spesialenheten etterforsker saken, men etter slik vi opplever situasjonen, påtreffes den aktuelle bilen på bensinstasjonen. Tjenestemennene går ut av patruljebilen og tar kontakt, da det blir løsnet skudd. Politimennen var da i stand til umiddelbart å besvare dette, sier politimester Johan Martin Welhaven.

Den ene av de to mennene som er pågrepet var kjent av politiet fra før, opplyser han.

— Vi har grunn til å tro at det i natt ikke var informasjon om at de to var bevæpnet.

Én sendt til Ullevål med skuddskeder

To personer ble pågrepet, én av dem er skadet. Han ble fraktet til Ullevål universitetssykehus.

Mannens er lettere skadet og tilstanden er stabil, opplyser politiet. Den andre pågrepne, og de involverte tjenestemenne, er uskadet.

Politiet sikret fredag morgen spor utenfor Shell-stasjonen på Roa.

— Spesialenheten er rutinemessig varslet, og åstedet er sperret av for videre etterforskning, opplyser Fosso videre.

Sikret video fra nattåpen stasjon

Shell Roa er en døgnåpen bensinstasjon, og nattevakten har status som vitne i saken.

Aftenpostens reporter på stedet forteller at det finnes overvåkingskamera som dekker området der de mistenkte gjerningsmennenes bil står plassert. Det betyr at det kan finnes opptak som dokumenterer deler av hendelsen.

Opptakene har politiet sikret seg, opplyser politiadvokat Mari Hasle i Vestoppland politidistrikt fredag formiddag.

— Det er gjennomført avhør og kriminaltekniske undersøkelser på stedet. Politiet har sikret videomateriale fra bensinstasjonen på Roa hvor hendelsen fant sted, skriver hun i en pressemelding.

Det var VG som først meldte om skyteepisoden.

Ingen andre personer ble skadet i hendelsen.

https://a680811a-1b4d-3b36-8b3b-4aad991b0b85