Norge

Hvitvaskingsdømt finansakrobat skal vitne mot Cappelen

Den tidligere finansmannen og IT-millionæren Pål Gruben, med kallenavnet «Gull-gruben», står på politiets vitneliste når Cappelen-saken begynner mandag.

Fra det gamle flytårnet på Fornebu drev Cappelen sin åpne virksomhet, blant annet investeringsfirmaene Gecco. Finansakrobaten Pål Gruben (51) var en av hans medarbeidere i firmaet, og er nå et av politiets 38 vitner i saken mot nettverket.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Gruben er tidligere omtalt som Cappelens økonomisjef, men har selv hevdet at han ikke har visst noe om den selverklærte hasjbaronens narkotikavirksomhet.

Han har flere dommer bak seg for økonomisk kriminalitet, sist hvitvasking av 24 millioner kroner i 2013. For det ble han idømt tre og et halvt års fengsel,som han nå soner.

Forklarer seg om pengeoverføringer

Flere medier har tidligere omtalt forholdet mellom Gruben og Cappelen. De skal ha møtt hverandre i 2008, og jobbet fra det gamle flytårnet på Forbebu. Grubens rolle var å forvalte Cappelens investeringer, oger tidligere omtalt som Cappelens økonomisjef i hans investeringsfirmaer kalt Gecco.

Finansakrobaten Pål Gruben møtte Cappelen for første gang i 2008. Nå er han et av politiets vitner i saken mot storsmugleren Cappelen.

Gruben er innkalt som vitne av statsadvokaten, og skal forklare seg om pengeoverføringer til eller fra én av de åtte som står på tiltalebenken sammen med Cappelen. Dette er mannen som politiet mener har kodenavnet «Øst» i Cappelens narkotikaregnskap. Han benekter selv at det er han som er «Øst», og erkjenner derfor ikke straffskyld for kjøp av rundt 85 kilo hasj.Her er Aftenpostens bakgrunnssak om nettverket som på mandag sitter på tiltalebenken:

Les også

Cappelen skal ha tjent 125 millioner kroner - påstår alle pengene er tapt

Vil legge frem narkotikaregnskap

Aktor har så langt planlagt å føre 38 vitner, blant annet flere koner eller samboere til de tiltalte. Hele 29 av vitnene er politifolk, der hovedtyngden skal forklare seg om spaningsoppdrag, ransakinger og beslag. Det vil bli lagt frem analyseresultater av sammenligningen av hasj fra flere beslag, for å konkludere om beslagene stammer fra samme parti.

Det er gjort flere beslag av narkotika, våpen og penger, men også av det som hevdes å være Gjermund Cappelens narkoregnskap. Alt dette blir lagt frem som bevis når straffesaken begynner i Asker og Bærum tingrett kommende mandag.

Cappelen skal ha vært svært lite villig til å snakke om sine medtiltalte i den kommende straffesaken.

Les denne saken også:

Les også

Forsker: – Cappelen en svært sentral aktør på det norske narkotikamarkedet

Gruben: Visste det var svarte penger

På slutten av 90-tallet tjente Gruben svært gode penger på et lite IT-selskap han drev samtidig som han jobbet i DNB. Aksjekursen 300-doblet seg, og Grubens luksusliv ble svært godt dokumentert den gang blant annet av VG.

Magnumflasker med champagne, luksusferier i St. Tropez og dyre biler inngikk i finansmannens livsstil.

Senere har det gått nedover med mannen. Selv har han innrømmet at han forsto at Cappelen drev med svart virksomhet, men at han ikke visste noe om narkotikaomsetningen. Det skjedde i et intervju med Dagens Næringsliv i juni i fjor. Han har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Cappelen levde et luksusliv før han ble tatt:

Les også

Fant klokker for to millioner, Munch-maleri og fem millioner kroner i kontanter

Får ikke straff nå

Den selverklærte hasjbaronen Gjermund Cappelen (48) har innrømmet totalt innførsel av rundt 100 partier hasj gjennom en årrekke.

Cappelen står tiltalt for befatning med over 1,3 tonn hasj, og han har erkjent straffskyld. I avhør har Bærums-mannen forklart at det var politimannen Eirik Jensen som gjorde det mulig for ham å smugle inn enorme mengder narkotika. I avhør har Cappelen villig fortalt om Jensens rolle, i motsetning til rollene til de syv andre som nå står tiltalt. Jensen er ikke innkalt som vitne. De er begge siktet for korrupsjon av Spesialenheten for politisaker. Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og narkotikaforbrytelse, og mener Cappelen har fungert som hans informant.

Det skal ikke avsies straffeutmåling for Cappelen i saken som begynner mandag. Det er kun skyldspørsmålet som skal avklares. Straffen vil bli utmålt i forbindelse med straffesaken om innførsel av det Cappelen selv har anslått til å være noe mellom 25 og 30 tonn hasj.

  • Aftenposten har tidligere intervjuet den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen. Les og se intervjuet der han forteller at det var ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell i sin personlige kontakt med hasjbaronen.