E-helsepartnerne

31. oktober 2017 er det den årlige e-helsekonferansen i Oslo Spektrum. På en av scenene står lederen for Helsedataprogrammet i Direktoratet for e-helse.

Det er et omfattende og langvarig statlig prosjekt for å samordne informasjon fra en skog av offentlige helseregistre. Målet er at forskere skal kunne analysere helsedata på en mer effektiv måte, noe som er ventet å gi store samfunnsøkonomiske gevinster. Arbeidet har bred faglig støtte og er blant finalistene til Bedre stat-prisen.

Direktoratet for e-helse koordinerer de største digitaliseringsprosjektene i helsevesenet. De legger ut et bilde av seansen på sin Twitterkonto.

Men personen på scenen ikke er ansatt hos dem. Han er direktør i konsulentselskapet PwC.

Aftenposten har tidligere fortalt hvordan en PwC-partner har vært sentral i utredningen og planleggingen av Akson – et annet, stort digitaliseringsprosjekt i direktoratet. Oppdragene knyttet til det har gitt PwC minst 96 millioner kroner i inntekter.

Nå kan Aftenposten vise at direktoratet også har gitt selskapet et langt mer innbringende oppdrag, med PwC-konsulenter i sentrale roller. Samtidig skal fast ansatte ha opplevd at de ble satt på sidelinjen.

Flere er kritiske til hvordan en kommersiell aktør har fått en så definerende posisjon i statsforvaltningen.

En av landets fremste eksperter på anskaffelser mener direktoratet har inngått kontrakter verdt over 200 millioner kroner i strid med regelverket.

Les hele saken med abonnement